Alte știri

Ministrul Aureliu Ciocoi a participat la reuniunea Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale GUAM

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Aureliu Ciocoi a participat la reuniunea Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe ai Organizației pentru Democrație şi Dezvoltare Economică – GUAM, care s-a desfășurat în format de videoconferință. Miniștrii de externe au discutat modalitățile de intensificare a cooperării politice şi economice între statele membre ale GUAM, în special în condițiile provocărilor generate de pandemia COVID-19.

Șeful diplomației moldovene a reliefat că pandemia a evidențiat, în mod clar, importanța unei abordări bazate pe solidaritate pentru a răspunde eficient provocărilor. În context, a menționat că, din perspectiva Republicii Moldova, aceste demersuri pot fi realizate inclusiv prin extinderea interacțiunii cu partenerii de dialog în formatul de cooperare GUAM+, sprijinite de un cadru de implementare corespunzător.

De asemenea, ministrul Aureliu Ciocoi a atribuit o atenție deosebită conflictelor nesoluționate care reprezintă o amenințare majoră la adresa securității regiunii. Oficialul moldovean a pledat pentru promovarea proceselor de soluționare pașnică a conflictelor cu respectarea suveranității, integrității teritoriale în frontierele recunoscute în plan internațional.

În contextul apropiatei finalizări a mandatului actual al Președinției-în-exercițiu a Republicii Azerbaidjan în cadrul GUAM, ministrul Aureliu Ciocoi a exprimat aprecierea pentru activitatea și eforturile depuse de aceasta în realizarea obiectivelor trasate, în pofida constrângerilor cauzate de noul coronavirus. Totodată, Georgiei, țară care va prelua președinția organizației în anul 2021, i-a fost exprimată susținerea în realizarea priorităților comune și explorarea noilor oportunități pentru statele membre.

loading...

Comments are closed.