Ministrul de Externe al Letoniei și-a dat demisia pe fundalul unei anchete privind deplasările sale

Ministrul leton de Externe Krisjanis Karins a anunțat pe 28 martie că demisionează. Demisia oficialului vine în contextul în care acesta este urmărit penal în privința sumelor cheltuite pentru deplasările sale aeriene, scrie The Insider, citat de Newsmaker.md

Krisjanis Karins a declarat că va părăsi funcția de ministru al Afacerilor Externe al Letoniei pe 10 aprilie. Anunțul după o întâlnire cu prim-ministrul Evika Silina, care este, la fel ca Karins, este membru al partidului Noua Unitate.

Anterior, partidul de opoziție Lista Unită a depus o petiție la Seimas privind demisia lui Karins.

Pe 22 martie, Procuratura Generală a Letoniei a lansat o anchetă penală împotriva lui Karins pentru deturnare de fonduri bugetare. Motivul – modul în care oficialul a folosit bani pentru curse avia speciale pentru deplasările de lucru pe vremea când a condus Guvernul (2019-2023). Potrivit Cancelariei de Stat, în perioada septembrie 2021 – septembrie 2023, pentru aceste zboruri s-au cheltuit 1,36 milioane de euro, dintre care aproape 614 mii de euro de la bugetul de stat (restul a fost acoperit de fondurile UE), ceea ce depășește sumele stipulate în acordurile relevante.

Precizăm că legea letonă le impune angajaţilor statului să aleagă serviciile cele mai ieftine, inclusiv în ce priveşte cursele aeriene.

Krisjanis Karins este numărul doi pe lista formațiunii „Noua Unitate” pentru alegeri europarlamentare, care se vor desfășura în luna iunie. Sondajele de opinie realizate de SKDS arată o scădere a popularității „Noii Unități” pe fondul scandalului de corupție.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share