Ministrul de Interne britanic dorește aplicarea ”forței totale a legii”, după ce o manifestație pro-palestiniană s-a folosit cuvântul ”jihad”

Ministrul de interne britanic, Suella Braverman, va cere poliţiei londoneze Scotland Yard să aplice “forţa totală a legii”, după ce la o recentă manifestaţie pro-palestiniană un protestatar a fost filmat în timp ce scanda “jihad”, scrie Agerpres.ro

Braverman are prevăzută pentru luni o discuţie cu şeful poliţiei metropolitane, Mark Rowley, ai cărei agenţi au afirmat că nu au fost identificate încălcări ale legii în imaginile filmate sâmbătă la o demonstraţie a grupării fundamentaliste Hizb ut-Tahrir, separată de mitingul principal.

Poliţia a menţionat că “jihad” are “mai multe înţelesuri” şi că ofiţerii săi au discutat cu respectivul manifestant pentru a “descuraja orice repetare a unor scandări similare”.

Totuşi, secretarul de stat pentru imigraţie Robert Jenrick a afirmat că scandarea cuvântului în cauză pe străzile capitalei britanice reprezintă “incitare la violenţă teroristă”, iar o sursă apropiată de ministrul de interne a subliniat că “incitarea la ură sau violenţă nu-şi are locul pe străzile Regatului Unit”.

O înregistrare video postată pe reţelele sociale arată un bărbat care vorbeşte la microfon în faţa unei pancarte pe care scrie “Armate musulmane! Salvaţi Poporul Palestinei” şi întreabă: “Care este soluţia pentru eliberarea poporului din lagărul de concentrare numit Palestina?”.

Un alt bărbat care stă lângă vorbitorul principal, dar nu pe o platformă sau la microfon, poate fi auzit scandând mai multe cuvinte, inclusiv “jihad”, şi la fel şi alţi câţiva participanţi la protest.

În alte clipuri postate în social media de la acelaşi protest sunt văzuţi manifestanţi folosind microfonul pentru a vorbi despre o “soluţie” a “jihadului” – cuvânt care poate însemna luptă sau efort, dar poate fi interpretat şi ca referindu-se la războiul sfânt.

Poliţia metropolitană a explicat într-un comunicat că juriştii Procuraturii Coroanei britanice (CPS) au convenit că în filmările de la protestul Hizb ut-Tahrir nu pot fi identificate delicte, admiţând totuşi că “publicul va asocia cel mai frecvent (cuvântul ‘ jihad ‘) cu terorismul”.

Primarul Londrei Sadiq Khan a asigurat într-un comunicat că, deşi “marea majoritate a protestelor de sâmbătă au fost paşnice”, este “la curent cu unele comentarii deranjante şi jignitoare” şi a amintit că “Londra are toleranţă zero faţă de infracţiunile de ură, iar dacă cineva încalcă legea vor fi luate împotriva sa măsuri ferme”.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share