Ministrul Economiei: „Mizez pe o cooperare bilaterală cu Japonia, care să genereze cât mai multe istorii de succes”

Aspectele colaborării comercial-economice dintre Republica Moldova și Japonia au fost discutate, astăzi, de Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean și Yoshihiro Katayama, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.

Oficialii au făcut un schimb de opinii privind impactul COVID-19 asupra economiei celor două țări. Ministrul Railean a trecut în revistă acțiunile întreprinse de Guvern pentru a diminua efectele socioeconomice ale crizei pentru populație și mediul de afaceri.

„Japonia este unul dintre cei mai importanți parteneri asiatici ai Republicii Moldova din punct de vedere comercial și investițional. Exprimăm gratitudine pentru suportul oferit de Guvernul Japoniei prin intermediul proiectelor de asistență, în domeniile economie, agricultură, mediu, sănătate și educație. În același timp apreciem suportul părții nipone în procesul de promovare pe piața Japoniei a produselor autohtone, în special a vinurilor”, a menționat ministrul Railean.

De asemenea, Sergiu Railean a precizat că Japonia este o țară exemplu în ceea ce privește aplicarea tehnologiilor moderne în domeniul infrastructurii drumurilor. În acest sens, a invitat investitorii niponi să participe la tenderele aferente proiectelor de infrastructură, dar și privatizării ce au loc în țara noastră.

„Mizez în continuare pe o bună cooperare bilaterală cu Japonia, care să genereze cât mai multe istorii de succes și să contribuie la creșterea economică a ambelor state”, a spus Sergiu Railean.

În Republica Moldova își desfășoară activitatea 11 întreprinderi cu capital japonez, cu investiții în valoare de 107,004 mii lei. Printre cei mai importanți investitori niponi în țara noastră se numără companii prestigioase precum Sumitomo Electric Bordnetze, Fujikura și Metal Products, care au contribuit la crearea a circa 5000 locuri de muncă.

Volumul comerțului al Republicii Moldova cu Japonia a înregistrat în perioada ianuarie-mai 2020 o sumă de circa 20,496 milioane de dolari, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, volumul comerțului exterior a crescut cu 8,61%. Exportul de mărfuri realizat în perioada ianuarie-mai 2020 a înregistrat suma de circa 871 mii dolari SUA. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, volumul exportului a crescut cu 66,52%. Importul de mărfuri efectuat în perioada menționată din Japonia în Republica Moldova a însumat 19,62 mil. dolari SUA, înregistrând astfel o creștere cu 6,95%.

Pe domeniile Ministerului Economiei și Infrastructurii, în luna iunie 2019, a fost lansat un nou Proiect de asistență tehnică finanțat de Guvernul Japoniei, care este destinat sectorului IMM, pentru perioada anilor 2019-2021. Scopul său principal este extinderea de consultanță specializată în afaceri la nivel național. Serviciile sunt asigurate prin intermediul Centrului de Consultanță și Asistență în Afaceri, Rețelei Incubatoarelor de Afaceri din Moldova, gestionate de către ODIMM și Autorităților Publice Locale.

Total
0
Shares
Total
0
Share