Republica Moldova ar putea desemna un nou procuror general până la sfârșitul lunii august 2025, dacă procedura de selecție va decurge conform legislației în vigoare. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, după ședința Guvernului din data de 9 iulie.
”După cum se cunoaște, a fost lansat concursul privind alegerea procurorului general. Urmare a devenirii vacante a acestei poziții, a fost anunțat un termen pentru depunerea dosarelor – 21 iulie”, a declarat ministrul. Aceasta a adăugat că, ulterior, vor fi solicitate informații de la instituțiile abilitate, iar, în funcție de numărul dosarelor admise, urmează organizarea interviurilor.
Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, a precizat că legea prevede un termen de cel mult șase luni pentru numirea unui procuror general de la data declarării funcției vacante – adică, cel târziu până în noiembrie. Totuși, planul CSP este de a finaliza procedura până în luna septembrie.
”Până în prezent, niciun dosar nu a fost depus, însă doritorii mai pot participa la concurs până pe 21 iulie”, a declarat Obadă, menționând că sunt necesare o cerere, o scrisoare de motivare și un concept de management.
După expirarea termenului de înscriere, CSP va publica lista candidaților admiși la interviu în termen de 20 de zile și va colecta avizele necesare de la instituțiile relevante. Estimările arată că lista finală ar putea fi publicată până în data de 11 august, iar interviurile ar putea avea loc în perioada 11–15 august.
Funcția de procuror general a devenit vacantă în urma numirii lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de eliberare din funcție în data de 26 mai, la cererea de demisie a acestuia.
În prezent, interimatul funcției de procuror general este asigurat de Alexandru Machidon, desemnat prin decret prezidențial, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.