Ministrul MAIA: „Ne bucurăm că putem prezenta și celebra calitatea înaltă a vinului moldovenesc la București”

În marja lucrărilor Vernisajului Vinului Moldovenesc de la București, vineri a avut loc o întâlnire neformală între formatorii de opinie, reprezentanţii marilor lanţuri de retail și HORECA, creatorii de conţinut, media și specialiștii din domeniul oenologiei din România, la care participă și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir BOLEA.

„Pentru Republica Moldova, sectorul vitivinicol a fost şi va rămîne o ramură prioritară, strategică a economiei naționale. Importanța sectorului este vădită, reieșind din ponderea sectorului în PIB-ul național, precum și din rezultatele pertinente pentru acest segment valoros – devenit o carte de vizită a Moldovei. Ne bucurăm că putem prezenta și celebra calitatea înaltă a vinului moldovenesc la București, întrucât România este principala ţară de desfacere pentru vinurile din Republica Moldova”, a comunicat ministrul.

La această ediție au fost prezente 42 de crame autohtone, atât nume consacrate, cât și mici producători, iar consumatorii de vin vor putea vizita Vernisajul, în perioada 29-30 octombrie, la NORD Events Center by Globalworth.

Vinurile moldovenești ocupă o cotă de piață în România a vinurilor importate de peste 25%, iar acest procent este estimat a crește cu circa 4% anual. Cu o valoare a pieței de vinuri estimată la circa 170-mld. de dolari în 2021, Republica Moldova exportă producție vitivinicolă în peste 75 de țări din întreaga lume.

La concursurile internaționale, pe parcursul anului 2021 vinurile moldovenești au fost apreciate cu peste 1200 de medalii, inclusiv – peste 570 de aur. Volumul total de producție vitivinicolă exportată din țara noastră în anul 2021 este de 121,4 mln. litri, iar pe piața din Romania au ajuns 10% din volum.

Total
0
Shares
Total
0
Share