Ministrul Nicu Popescu, în teza sa de doctor: „În 1992, Guvernul moldovean a pornit un scurt război cu autoritățile din Transnistria”

Atitudinea controversată a ministrului de Externe, Nicu Popescu față de războiul moldo-rus din 1992 revine în atenție. Asta deoarece ideea de „război civil”, pe care a promovat-o anterior și care a scandalizat opinia publică, nu a fost o „gafă”, cum s-a scuzat ulterior, deoarece se regăsește și în teza sa de doctorat. Asupra acestui detaliu a atras atenția fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, în cadrul emisiunii Rezoomat de la Realitatea Live, scrie ziua.md

Fostul șef al diplomației a amintit despre acest subiect în contextul în care a menționat că problema retragerii trupelor rusești din regiune transnistreană, pe care a promovat-o în plan internațional, acțiune soldată cu votarea unei rezoluții la ONU, nu se regăsește astăzi în discursul public al oficialilor de la Chișinău.

Astfel, Ulianovschi a admis că viziunea actualei puteri cu privire la armata rusă de ocupație ar putea fi diferită de a lui, amintind, în context sintagma „război civil”, pe care a folosit-o Nicu Popescu anterior. Fiind contrazis de moderatoare, care i-a atras atenția că, ulterior, Popescu a spus că a fost o greșeală de exprimare, Ulianovschi a menționat că ideea se regăsește și în cercetarea sa științifică pentru doctorat, prin urmare este greu să crezi că a fost o eroare.

„Atunci când te exprimi verbal e una, dar când te exprimi în scris e altceva. Vă rog să citiți teza de doctor a domnului Popescu și vedeți paragraful unde scrie aceeași opinie, exprimată într-un mod planificat, rațional”, a decarat Tudor Ulianovschi.

Ulterior, unii internauți au căutat teza de doctor a lui Popescu și au constatat că aceasta confirmă cele spuse de Ulianovschi.

„În 1992, Guvernul moldovean a pornit un scurt război cu autoritățile din Transnistria, în urma căruia au fost ucise aproximativ 1.500 de persoane. Ostilitățile au luat sfârșit după o intervenție militară rusă, realizată de armata a 14-a rusă de atunci, staționată în Transnistria”, se spune în unul din paragrafe.

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a folosit în spațiul public ideea de „război civil” în timpul unei vizite la București, în 2019, în cadrul unei conferințe de presă.

„Guvernul de la Chișinău are tot interesul să faciliteze, să ușureze viața concetățenilor, care, în virtutea unui război civil din 92, trăiesc în regiunea transnistreană. În timpul conflictului din 1992 ne-am aflat într-o stare regretabilă în care unii cetățeni ai Republicii Moldova s-au aflat în stare de conflict armat cu alți cetățeni ai Republicii Moldova”, a declarat atunci Nicu Popescu.

Ulterior însă, fiind criticat dur pentru această atitudine, el a revenit cu precizări, menționând că a fost o „gafă pe care o regretă”.

„În contextul unor declarații prin care îmi exprimam dezacordul cu orice discuție despre federalizarea Republicii Moldova, am folosit o sintagmă nu tocmai reușită atunci când m-am referit la conflictul transnistrean. Folosirea acestei sintagme a fost o gafă, o gafă pe care o regret și sper să depășim acest moment de neînțelegere”, a precizat Nicu Popescu.

Total
1
Shares
 
Total
0
Share