Alte știri

Ministrul Oleg Țulea a participat cu un discurs în cadrul Reuniunii la Nivel Înalt a Adunării Generale a ONU

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul afacerilor externe și integrării europene Oleg Țulea a participat cu un discurs preînregistrat din partea Republicii Moldova în cadrul Reuniunii la Nivel Înalt a Adunării Generale a ONU, organizată cu ocazia aniversării a 25 de ani de la cea de-a patra Conferință Mondială privind Femeile. Șeful diplomației moldovene a reiterat angajamentul plenar al Republicii Moldova în realizarea obiectivului vizând egalitatea de gen și împuternicirea femeilor și fetelor, în special în contextul crizei provocate de COVID-19.

În cadrul mesajului video, ministrul Oleg Țulea a punctat că de la adoptarea Declarației de la Beijing, Republica Moldova a făcut progrese semnificative la nivel național în promovarea drepturilor femeilor și a egalității de gen. În special a fost adoptată Strategia pentru asigurarea egalității între femei și bărbați, s-au depus eforturi considerabile în modificarea legislației pentru a consolida prevenirea, protecția și urmărirea penală a tuturor formelor de violență împotriva femeilor, aliniind cadrul normativ la prevederile Convenției de la Istanbul. În paralel, Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030”, care urmează țintele Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, integrează în premieră perspectiva egalității de gen în toate domeniile sale prioritare.

Aceste și alte eforturi în promovarea egalității de gen de către autoritățile de la Chișinău au fost recunoscute în contextul revizuirii sistematice a implementării Declarației și Platformei de Acțiuni de la Beijing din 1995, progresele fiind reflectate și în Raportul diferențelor de gen a Forumului Economic Mondial (Gender Gap Report), unde țara noastră și-a îmbunătățit scorul.

În încheiere, ministrul de externe Oleg Țulea a punctat că Republica Moldova este pregătită să continue eforturile pentru asigurarea egalității de gen și consolidarea rolului femeilor în societate.

Citește și: Reforma justiției în Republica Moldova, discutată de către ministrul Oleg Țulea cu Didier Reynders, comisar european

loading...

Comments are closed.