Actual

Reforma justiției în Republica Moldova, discutată de către ministrul Oleg Țulea cu Didier Reynders, comisar european

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Oleg Țulea a desfășurat o videoconferință pe subiectul reformei justiției în Republica Moldova cu Didier Reynders, comisar european. În cadrul dialogului cu înaltul oficial european au fost abordate perspectivele operaționalizării Parchetului european și consolidării cooperării în domeniul protecției datelor cu caracter personal.

Oficialii au subliniat importanța reformei justiției în contextul cooperării Republica Moldova – Uniunea Europeană. Oleg Țulea s-a referit la evoluțiile recente în ceea ce privește promovarea modificărilor constituționale și elaborării Strategiei pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021 – 2024. Șeful diplomației moldovene a salutat disponibilitatea experților Comisiei Europene pentru participare la căutarea soluțiilor juridice necesare pentru onorarea angajamentelor asumate de țara noastră în dialogul cu partenerii externi.

Cu referire la Parchetul european, comisarul Didier Reynders a comunicat despre procesul de lansare a acestei instituții europene care ar urma să-și înceapă activitatea până la finele anului curent.

În cadrul convorbirii, ministrul Oleg Țulea a reiterat interesul țării noastre pentru lansarea procedurii de recunoaștere de către Comisia Europeană a corespunderii nivelului adecvat de protecție a datelor cu caracter personal. Recunoașterea respectivă ar contribui la utilizarea mai eficientă a oportunităților oferite de Zona de liber schimb complex și cuprinzător cu UE.

La finalul discuției, ministrul de externe a vorbit și despre pregătirile pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, fiind reiterat angajamentul autorităților de a asigura desfășurarea scrutinului electoral în conformitate cu standardele internaționale.

Citește și: Ministrul Oleg Țulea a participat la Reuniunea anuală a miniștrilor afacerilor externe din statele Inițiativei Central-Europene

loading...

Comments are closed.