Ministrul Regatului Unit pentru Vecinătatea Europeană a întreprins o vizită la Universitatea de Stat din Moldova

Ministrul de Stat pentru Vecinătatea Europeană și Americi în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Dezvoltării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Wendy Morton a avut astăzi, 12 mai 2021, o întrevedere cu rectorul Universității de Stat din Moldova, dr., conf. univ. Igor Șarov, în cadrul căreia a vizitat primul centru de tehnologii media din Republica Moldova – MEDIACOR, amplasat la USM.

La întrevedere au fost prezenți Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, E. S. Steven Mark Fisher, Șeful de programe Chris Perkins, Directorul Proiectului de Competitivitate al USAID, Suedia și UK-aid Doina Nistor, Directorul Internews Moldova Corina Cepoi, CEO Racketa Productions Stefan Nahaba, reprezentanți ai asociațiilor industriilor creative ș.a.

Discuțiile dintre ministrul Wendy Morton și rectorul USM, dr. conf. univ. Igor Șarov s-au concentrat pe importanța susținerii libertății presei într-o societate democratică, investind în formarea specialiștilor de înaltă calitate din domeniul jurnalismului și industriei creative. Dotarea spațiilor cu cele mai moderne echipamente de producţie media va crește considerabil performanța educației mediatice, valorificând oferta educațională de la USM prin excelarea cunoștințelor și competențelor studenților în domeniul noilor media și al tehnicilor digitale creative.

În cadrul întâlnirii, rectorul USM, dr. conf. univ. Igor Șarov a menționat că Universitatea de Stat din Moldova este cea mai reprezentativă universitate din țară, educând, an de an, generații de studenți. Doar la USM oferta educațională este atât de diversă, cu specialități în jurnalism și media, dar și în domeniile tehnologiilor informaționale, filologie, marketing, economie – ceea ce va asigura combinația unică de talente pentru MEDIACOR. „USM intenționează să utilizeze tehnologiile MEDIACOR pentru a inova specialitățile de jurnalism, unde studiază peste 600 studenți, pentru ca să educăm abilități de media digitală, media de noua generație. Dorim să lansăm noi specialități pe baza centrului MEDIACOR în domeniul tehnologiilor media” – a afirmat rectorul USM.

De asemenea, rectorul a menționat că USM este angajată în realizarea proiectului MEDIACOR, oferind pentru găzduirea acestui centru un spațiu cu suprafața de 3400 metri pătrați și un teren aferent (pentru construcția pavilionului) în cel mai prestigios campus din centrul Chișinăului, precum și fonduri din bugetul propriu. Totuși, acest proiect nu ar fi posibil fără fondurile donatorilor și expertiza sectorului privat.

USM este profund recunoscătoare Guvernului Marii Britanii pentru asistența tehnică (prin Proiectul de Competitivitate al USAID, Suedia și UK-aid), în special, pentru susținerea în conceptualizarea MEDIACOR, precum și contribuția la realizarea reconstrucției și dotarea centrului MEDIACOR cu cele mai performante echipamente de producție media. „Contăm pe suport și la faza a doua MEDIACOR, la crearea conținuturilor educaționale, proiectelor practice de media, startup-urilor etc., Marea Britanie fiind lider mondial în domeniul creativ și media”, a menționat Igor Șarov, rectorul USM.

La rândul său, ministrul Regatului Unit pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton, a menționat că Marea Britanie este un puternic susținător al libertății presei și al industriilor creative. „Acest proiect oferă Republicii Moldova un centru de ultimă generație pentru utilizare în producția de materiale și produse audio-vizuale de înaltă calitate”, a menționat ministrul W. Morton. În context, oficialul și-a exprimat siguranța că MEDIACOR va stimula și încuraja industriile creative și media din Republica Moldova și va oferi țării noastre un avantaj competitiv în atragerea producției străine.

CENTRUL DE TEHNOLOGII DIGITAL MEDIA – MEDIACOR este amplasat la Universitatea de Stat din Moldova. Scopul MEDIACOR este de a oferi studenților spații de producție multimedia de ultimă generație, inclusiv platouri de filmare, studiouri de înregistrare și prelucrare a sunetului, dublare și folley, tehnologii de captare a mișcărilor pentru industria de jocuri și video, producție virtuală etc., care, conform estimărilor, își va deschide ușile în toamna anului 2021.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share