Politic

Ministrul Sergiu Litvinenco: „Corupția în societate pornește, în primul rând, de la finanțarea incorectă a partidelor și a campaniilor electorale”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a participat astăzi la discuțiile privind „Concepția de modificare a legislației electorale și conexe”, organizate cu ocazia Zilei internaționale a alegerilor. În cuvântul său de salut, ministrul Justiției a felicitat angajații Comisiei Electorale Centrale (CEC), dar și cetățenii Republicii Moldova, menționând că alegerile sunt elementul de bază al democrației.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Sergiu Litvinenco a salutat inițiativa CEC de a se munci asupra revizuirii Codul electoral. „În curând, nu avem alegeri electorale, ceea ce înseamnă că nu suntem constrânși de recomandările Comisiei de la Veneția privind inadmisibilitatea modificării legislației electorale cu un an înaintea alegerilor. Astfel, există toate premizele pentru a lucra la revizuirea legislației electorale și a adopta modificările necesare”, a spus ministrul Justiției.

În context, Sergiu Litvinenco a vorbit și despre inițiativa Ministerului Justiției privind sancționarea faptelor de corupere a alegătorilor și corupția politică. „Este vorba de ajustarea legislației pentru a avea sancțiuni efective pentru coruperea electorală, cum ar fi cumpărarea voturilor, dar și pentru finanțarea ilegală a partidelor politice și a campaniilor electorale – atât a celor care dau bani ilegali, cât și a celor care primesc”, a precizat ministrul Justiției.

Un alt aspect menționat în cadrul discuțiilor a vizat controlul asupra finanțării partidelor și a campaniilor electorale. „Nu vorbim despre controalele formale ale CEC-ului – analiza formală a rapoartelor financiare, ci despre ceea ce ar trebui să verifice, de fapt. De exemplu, să se analizeze dacă cei care declară că sunt donatori în rapoarte sunt chiar donatori în realitate. Sau să se verifice dacă banii cheltuiți corespund cu cei declarați oficial și dacă nu cumva în rapoarte se declară 10 mii de lei, dar cheltuielile din campanie sunt de ordinul milioanelor. Am avut și, din păcate, încă mai avem astfel de cazuri. De aceea, cadrul legal trebuie ajustat. Finanțarea legală a alegerilor este o premiză pentru minimizarea corupției în societate. Or, corupția în societate pornește, în primul rând, de la finanțarea incorectă a partidelor și a campaniilor electorale”, a subliniat ministrul Justiției.

La final, Sergiu Litvinenco a reiterat că Ministerul Justiției va oferi Comisiei Electorale Centrale tot suportul necesar pentru modificarea legislației electorale, inclusiv a Codului electoral.

Evenimentul „Concepția de modificare a legislației electorale și conexe” a fost organizat de către CEC în parteneriat cu Asociația Promo-LEX.

loading...

Comments are closed.