Externe

Ministrul ucrainean de externe: Dansul lui Putin cu şefa diplomaţiei austriece, „o catastrofă”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Dansul de luna trecută al preşedintelui rus Vladimir Putin cu şefa diplomaţiei austriece Karin Kneissl la nunta acesteia este văzut ca „o catastrofă”, a declarat marţi ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin reporterilor austrieci, potrivit dpa și agerpres.

Este o chestiune de încredere„, a spus Klimkin, care s-a întâlnit cu cancelarul austriac Sebastian Kurz marţi la Kiev, în comentarii difuzate de agenţia austriacă de presă APA. „Sebastian este un prieten al Ucrainei şi un diplomat inteligent. Am încredere în el”, a adăugat Klimkin.

Luna trecută, Putin a fost oaspete de onoare la nunta ministrului austriac de externe Karin Kneissl. Ei au fost filmaţi dansând în timpul festivităţilor desfăşurate într-un sat viticol din sud-estul Austriei.

Aproximativ 100 de invitaţi au fost la nuntă, inclusiv Kurz. Putin a adus cu el un cor tradiţional rusesc, a cărui prestaţie a fost cadoul său de nuntă.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia vecină s-au prăbuşit la un nivel istoric în ultimii ani de când Rusia a anexat de la Ucraina regiunea de sud Crimeea, ca răspuns la înlăturarea preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici în 2014, în favoarea unor legături mai strânse cu Uniunea Europeană.

Deşi UE a impus sancţiuni împotriva Rusiei de la anexarea Crimeii, unele state membre, inclusiv Austria, au relaţii calde cu Moscova.

Austria deţine în prezent preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, iar preşedintele ucrainean Petro Poroşenko urmează să se întâlnească, în cursul zilei de marţi, cu Kurz în încercarea de a consolida legăturile dintre Ucraina şi blocul comunitar.

Klimkin s-a întâlnit cu Kurz în prima parte a zilei de marţi şi a descris întrevederea lor ca „un început bun pentru o nouă zi, o ceaşcă de cafea cu prietenul meu”, potrivit unei postări pe pagina sa de Twitter.

Cea mai mare companie de petrol şi gaze din Austria, OMV, este acţionar majoritar la Nord Stream 2, o conductă în construcţie al cărei obiectiv este de a aduce gaze naturale ruseşti direct în Europa Centrală prin Germania.

Conducerea Ucrainei a criticat gazoductul, spunând că subminează presiunea impusă de UE asupra Rusiei pentru a înapoia Crimeea şi a pune capăt unei rebeliuni proruse în estul Ucrainei, la graniţa cu Rusia.

Putin a acordat în această săptămână prestigiosul Ordin al Prieteniei directorului executiv al grupului austriac OMV, Rainer Seele, un cetăţean german, pentru „întărirea colaborării între popoare”.

loading...

Comments are closed.