Mișcarea Alternativa Națională denunță proiectul de modificare a legii ANI propus de guvernare

Mișcarea Alternativa Națională (MAN) își exprimă regretul față de proiectul de modificare a legii aferente activității Autorității Naționale de Integritate (ANI), elaborat de partidul aflat la guvernare. Proiectul de lege respectiv, este perceput ca o amenințare directă la adresa independenței instituțiilor de stat.

Gaik Vartanean, membrul Biroului Național al MAN, a subliniat în cadrul ședinței plenare a Parlamentului că modificările propuse sunt contrare bunelor practici și principiilor unui stat de drept.

„Este extrem de regretabil faptul că guvernarea continuă practica de restricționare a independenței instituțiilor de stat. Analizând modificările propuse, unica concluzie este că guvernarea încearcă să creeze condiții în care această instituție importantă să fie o bâtă politică”.

Principalele aspecte la care urmează a se atrage atenția sunt:

1. Eliminarea verificării obligatorii anuale de către Curtea de Conturi a activității ANI, păstrând doar posibilitatea verificării fără o perioadă clar stabilită.

2. Introducerea prevederii ca inspectorul să înceteze mandatul funcționarului/demnitarului fără a fi necesară procedura prevăzută de legi speciale, cu încetarea efectivă a mandatului odată ce actul ANI rămâne definitiv.

3. Excluderea obligației de prezentare a raportului de activitate în plenul Parlamentului, rămânând doar prezentarea simplă a raportului.

4. Transferul mai multor drepturi de la Consiliu la Președinte, inclusiv propunerea structurii și efectivului-limită, vicepreședintelui iar stabilirea obiectivelor de performanță a fost exclusă integral.

5. Excluderea probei scrise pentru președintele ANI.

6. Eliminarea obligației de a se abține de la exprimarea publică, comportament care favorizează anumite partide politice.

7. Consiliul nu va mai putea constata temeiuri pentru eliberarea din funcție a inspectorilor sau propunerea eliberării lor și nu va mai examina conflictele de interese ale vicepreședintelui și inspectorilor.

8. Vicepreședintele va avea mai multe atribuții, inclusiv darea indicațiilor scrise inspectorilor, revocarea proceselor-verbale de refuz în inițierea controlului, și stabilirea atribuțiilor acestora de către Președinte, și nu de Consiliul precum este la moment. Vicepreședintele poate revoca din oficiu orice act și dispune continuarea controlului, decizia care nu poate fi contestată de nimeni și fără specificări ce se întâmplă cu termenul de control.

9. Introducerea posibilității de ocupare a funcției de inspector de integritate prin transfer de la instituții precum Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție, PCCOCS, CNA, Curtea de Conturi, instituții MAI și Ministerul Finanțelor.

10. Excluderea înregistrării video a probelor la concurs pentru ocuparea funcției de inspector.

Amendamentele formulate de Gaik Vartanean la acest proiect de lege vor fi înaintate în Parlament pentru votul proiectului în cea de-a doua lectură.

Mișcarea Alternativa Națională rămâne dedicată luptei pentru menținerea independenței instituțiilor de stat și pentru asigurarea unui stat de drept adevărat în Republica Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share