Mișcarea Respect Moldova a decis că nu va comenta sentința pronunțată în favoarea lui Stoianoglo

Mișcarea Respect Moldova a decis că nu va comenta hotărârea magistraților, dată ieri în cazul dlui ex-procuror general din perspectivă procesuală, a anunțat Eugeniu Nichiforciuc, liderul formațiunii.

“Mai mult decât atât, îndemnăm și alți actori politici să nu o comenteze. Comentariile vagi, profund politizate, de cele mai dese ori lipsite de expertiză juridică, costă prea mult justiția – percepția!

Aspectul care cu adevărat merită a fi desprins din totalitatea de comentarii este că acest caz reprezintă o situație când finalitatea actului justiției se pliază perfect pe percepția generală a societății că justiția a fost înfăptuită! Acesta este adevăratul scop spre care trebuie să tindă o justiție independentă sau un sistem al justiției funcțional!

În mod deliberat nu am folosit termenul ”justiție reformată”. Procesul perpetuu de căutare a modelului perfect, care deseori se confundă cu modelul docil, de funcționare a justiției a lipsit breasla judecătorească de posibilitatea de a-și instaura propriile cutume – limite etice și deontologice care și exprimă adevărata valoare a justiției.

Reformată sau resetată urmează a fi opinia publică și în mod special a politicienilor, în ceea ce privește cum funcționează justiția. Spre deosebire de judecățile de valoare și disciplina de partid, justiția operează cu fapte și dovezi. Nimic altceva decât experiența de viață, valorile morale, circumstanțele cazului și legea nu ar trebui să determine soluția dată de judecător.

Credem cu tărie în coroborarea puterilor în stat și nu în subordonarea sau controlul lor!“, este declarația comunicată de către Eugeniu Nichiforciuc, liderul formațiunii.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share