Misiunea ENEMO a criticat excluderea Partidului ȘANSĂ din recentul scrutin electoral

În Occident se exprimă deja opinii avizate despre ilegalitatea retragerii Șansei din alegeri. Aceasta este opinia misiunii internaționale ENEMO, care a observat alegerile locale din 5 noiembrie.

Nino Rizhamadze, analist electoral și juridic, a declarat că anularea înregistrării primilor nouă candidați ai partidului Șansă cu doar câteva zile înainte de alegeri este îngrijorătoare. După decizia CEC, a rămas prea puțin timp pentru a o contesta în instanță.

De asemenea, ENEMO și-a exprimat îngrijorarea cu privire la independența președinților consiliilor electorale de nivelul doi.

Atitudinea sistemului judiciar față de procesul intentat de Șansă privind anularea înregistrării tuturor candidaților partidului este, de asemenea, discutabilă. Curtea de Apel s-a abținut să se pronunțe asupra acțiunii până la începutul zilei alegerilor. Instanța nu a emis un verdict, ci a trimis plângerea la Curtea Constituțională. Aceste sesizări au provocat întârzieri în loc să rezolve conflictul apărut.

Aleš Jakubek, analist politic ENEMO, consideră că trebuia asigurat dreptul partidului Șansă de a contesta anularea înregistrării candidatului. Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, formată în principal din membri ai guvernului partidului de guvernare, ridică problema interferenței executivului în procesul electoral.

Total
0
Shares
Total
0
Share