Economic

Misiunea FMI a lăudat autoritățile de la Chișinău pentru progresele obținute în economie și sistem bancar

Pinterest LinkedIn Tumblr

Republica Moldova va beneficia de o nouă tranşă de 35 de milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internaţional. Misiunea FMI, aflată în ţara noastră, a apreciat progresele din economie şi sistemul bancar.

Astfel, premierul Pavel Filip le-a mulțumit tuturor celor care au muncit zi și noapte pentru a ajunge la succesul de astăzi, scrie Publika.

Am venit în fața dumneavoastră pentru a ne împărtăși cu rezultatele și totalurile celei de-a treia runde a monitorizării programului economic susținut de Fondul Monetar Internațional.

Vreau să mulțumesc întregii echipe care în perioada 15-27 martie s-a aflat în cea de-a 3-a misiune de evaluare, dar și întregii echipe din Guvern, care a muncit zi și noapte, sâmbătă și duminică pentru a avea succes în rezultatul acestei misiuni.

Ne menținem determinarea de a ne intensfica activitățile și de a duce la sfârșit toate reformele inițiate.

Orice apreciere atât pe plan intern cât și pe plan extern ne ambiționează și ne mobilizează să facem mai mult și mai bine. Concluziile acestei misiuni sunt îmbucurătoare pentru Guvern, s-a ajuns la un acord pe toate chestiunile discutate. 

Înregistrarea progreselor în eliminarea vulnerabilităților în sectorul financiar bancar, eforturi care au contribuit la menținerea stabilității financiare și la consolidarea bazei pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu. Creșterea economică de 4,5 procente în anul 2017, precum și majorarea investițiilor în sectorul ecomomic al țării. Urmare a finalizării a programului vom putea beneficia de circa 34,9 milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internaţional.

Ne vom concentra pe următoarele obiective: Vom adopta rectificările la buget pentru 2018, respectând plafonul existent al deficitului, vom continua reformele vamale și fiscale. Ne asumăm angajamentul să adoptăm cadrul bugetar pe termem mediu pentru anii 2019-2021 până în luna iunie 2018. Vom analiza mai prudent cheltuilele, în special cele din învățământ. Vom elabora o strategie de recuperare a bunurilor fraudate. Vă asigurăm că vom depunde eforturi pentru a atinge criteriile de performanță și vom asigura în continuare implementarea angajamentelor care au fost asumate în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional”, a spus premierul Pavel Filip.

Experţii FMI s-au aflat în Moldova în perioada 15-27 martie.

loading...

Comments are closed.