Alte știri

Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove împlinește astăzi 65 de ani

Pinterest LinkedIn Tumblr

Înalt preasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împlineşte, astăzi, 65 de ani.

„În aceste momente de deosebită bucurie sufletească, permiteți-ne să venim cu cele mai alese felicitări și urări de bine, prilejuite de cea de a 65-a aniversare din ziua nașterii. Trebuie să spunem că cei care slujesc Biserica sunt aleşi de Dumnezeu. Ales aţi fost Înaltpreasfinția Voastră, aşa cum spune Sfânta Scriptură „din pântecele mamei”, şi această alegere s-a dovedit pe tot parcursul vieţii. Încă de mic copil ați avut o dragoste aparte pentru cele sfinte, care s-a fructificat mai apoi prin hirotonirea în treapta preoțească, astfel încât, într-un final, prin voia lui Dumnezeu, ați ajuns să păstoriți Biserica Ortodoxă din Moldova”, se menționează în mesajul de felicitare.

„Misiunea arhierească nu este deloc una ușoară, ci, din contra, presărată cu greutăți și ispite, însă, prin dăruirea Înaltpreasfinției Voastre și prin dragostea sinceră față de clerul și poporul din țara noastră, ați reușit, la rându-Vă, să Vă faceți iubit și apreciat ca un părinte înțelept și drept.Aceste calități care Vă caracterizează dintotdeauna ne inspiră și ne motivează și pe noi să tindem spre a deveni mai buni și mai responsabili față de viața noastră duhovnicească. Blând și în același timp hotărât, nu ați pregetat vreodată să lăudați sau să dojeniți după merite, pornind din nobilul sentiment părintesc de a susține și de a îndruma pe calea cea dreaptă pe nenumărații fii și fiice duhovnicești. Astfel, în zi de sărbătoare, ne rugăm Domnului să vă dăruiască cu binecuvântările Sale, astfel încât să stați încă mulți ani în deplină pace și liniște la cârma Bisericii Ortodoxe, spre a Vă continua misiunea de îndrumare a clerului și poporului binecredincios pe atât de anevoioasa cale spre limanul mântuirii”, se arată în încheierea mesajului.

Mitropolitul Vladimir s-a născut pe 18 august 1952, în satul Colincăuţi, raionul Hotin, Ucraina. Numele primit la naștere este Nicolae Cantarean.
După efectuarea serviciului militar, în Flota Mării Negre, în 1973, devine ipodiacon la catedrala Adormirii Maicii Domnului din Smolensk, Rusia. Ulterior, după absolvirea Seminarului Teologic din Moscova, se transferă în Eparhia de Cernăuţi şi este numit cleric al Catedralei Sfântul Nicolae.

A fost tuns în monahism la data de 29 noiembrie 1987, cu numele de Vladimir, în cinstea Sfântului Mare Cneaz Vladimir (sărbătorit la data de 15/28 iulie), de către noul Episcop de Cernăuți și Bucovina, Antonie Moskalenko. În anul 1988, de sărbătoarea Nașterii Mântuitorului a fost decorat cu crucea de aur, ridicat în treapta de egumen și decorat cu paliță.

Cu prilejul Sfintelor Paști din 1988, a fost decorat cu crucea cu pietre scumpe și ridicat în treapta de arhimandrit. Cu ocazia Mileniului de Creștinare a Rusiei, a fost decorat, în același an, cu dreptul de a purta a doua cruce. În anul 1989, PC Vladimir a absolvit cursurile Academiei Teologice de Moscova.

Din 1992 este „Mitropolit al Chişinăului şi al întregii Moldove”. Deţine şi gradul de colonel în rezervă, conferit de fostul ministru al apărării, Valeriu Pasat. Mitropolitul Vladimir s-a născut în satul Colincăuţi, raionul Hotin, Ucraina.

loading...

Comments are closed.