Mitropolitul Vladimir își va păstra pașaportul diplomatic, a decis Guvernul Maiei Sandu

Deși opinia publică a solicitat de mai multe ori ca Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove să rămână fără pașaportul diplomatic, Guvernul Maiei Sandu a decis să susțină păstrarea normei legale, iar pentru eliminarea pretinsei discriminări se va acorda acest document inclusiv părintelui Petru, care este Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor. Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din PAS: Carp Lilian, Marcoci Boris, Roșca Veronica, Frunze Petru.

„Reieșind din argumentele expuse în nota informativă, prin statutul său, teritoriul canonic al Mitropoliei Basarabiei este cel al Republicii Moldova. Respectiv, Exarhul Plaiurilor, Mitropolitul Basarabiei deține jurisdicție canonică asupra diasporei ortodoxe române din răsărit. Astfel, proiectul legii consacră privilegiului de a beneficia de pașaport diplomatic conducătorului acestui cult religios și astfel, eliminându-se elementul discriminator față de conducătorul Mitropoliei Basarabiei în raport cu Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, care deja deține dreptul de a obține pașaport diplomatic.

Baza juridică pentru pentru eliberarea buletinului de identitate și pașaportului o constituie art.27 din Constituție, care garantează oricărui cetățean al Republicii Moldova dreptul la libera circulație în țară, dreptul de a-și stabili domiciliul sau reședința în orice localitate din țară, de a ieși, de a emigra și de a reveni în țară”, se menționează în proiectul adoptat de către Guvernul de la Chișinău.

Legea va fi supusă dezbaterilor în plenul Parlamentului, după care urmează să fie promulgată de către Maia Sandu.

Total
0
Shares
Total
0
Share