Nu există prea multă informație la acest subiect și multe cupluri rămân doar la interdincția de la nu avea relații minim o lună după naștere. Sexul în perioada imediat următoare maternității este tabu și puțin discutat în societate. Psihologul Alina Șmurun a oferit mai multe detalii despre acest subiect.
„Abordarea mea este următoarea: Viața sexuală după naștere se poate schimba foarte mult. Și de multe ori este nevoie de timp și, pe cât de ciudat pare, de anumite eforturi din ambele părți. Și dacă ceva nu funcționează, atunci este foarte importantă comunicarea dintre soți, onestitatea și respectul unul față de celălalt. Sexul este o parte importantă a vieții de cuplu, dar adesea trece pe planul doi după naștere. Nu este nimic grav în acest sens, dacă înțelegeți că totul se va restabili și relația intimă în cuplu la fel, însă e nevoie de puțin timp ca viața de familie să intre pe făgașul normal.
În calitate de consultant în alăptare am asigurat de fiecare dată mamele că alăptarea nu este și nu trebuie să fie o piedică pentru sex (așa cum se spune de obicei despre asta). Dificultățile apar adesea din cauza lipsei de somn, a oboselii, pe fundalul unei neînțelegeri generale între soți sau a suprasolicitării celor doi parteneri. Momentele psihologice afectează desigur calitatea vieții sexuale. Iar aceste aspecte pot apărea în orice etapă a dezvoltării familiei. Înainte de nașterea copiilor, după și chiar când copiii au crescut deja și au părăsit casa părintească”, a spus Alina Șuman.
- sexul cu o femeie după naștere le aduce bărbaților mai puțină plăcere, deoarece organele genitale s-au schimbat. Este și unul dintre motivele pentru care multe femei aleg nașterea prin cezariană, deoarece există frica să ajungă într-o astfel de situație după naștere – lucru total eronat!
- bărbații care au asistat la nașterea copilului nu vor să facă sex mai târziu cu soțiile lor – lucru care iarăși este incorect!
- se mai crede că partenerii pu pot avea relații intime mult timp după naștere, deoarece aceasta trauzeamă fizic vaginul femeii – situație care se întâmplă absolut diferit la fiecare femeie.
- o femeie își pierde atractivitatea pentru totdeauna după naștere, iar bărbatul nu va putea niciodată să o perceapă ca partener sexual atractiv. Acum, că este mamă, să se gândească la sex nu este foarte decent – iarăși total eronat!
- femeile se îngrijorează foarte mult de faptul că sexul după naștere va fi neapărat dureros, iar acest lucru poate persista mult timp – le asigur că totul este absolut individual și trebuie discutat cu medicul ginecolog sau cu partenerul.
- femeile nu au dorința de a face sex în timpul sarcinii și acest lucru este condiționat de disbalanța hormonală pe care o au – e greșit și/sau nu e aplicabil pentru toate femeile. O bună parte dintre gravide din contra, pot avea un apetit sexual mai ridicat… iar lista ar putea continua!”, ne asigură doamna psiholog.