(foto) Moara Roșie: cum ar putea fi restaurată clădirea istorică din Capitală, după proiectul a doi studenți de la UTM

Moara Roșie, Cum ar putea fi restaurată clădirea istorică din Capitală, după proiectul a doi studenți de la UTM

Doi studenți de la UTM, Maxim Sîtnic și Cristian Iaconi, au realizat o schiță de restaurare a Morii Roșii. Proiectul lor, început ceva timp în urmă, a fost prezentat recent în cadrul unei conferințe științifice. Tinerii spun că vor să sensibilizeze atât societatea civilă, cât și autoritățile, sperând că cei din urmă se vor autosesiza în privința unor astfel de monumente arhitecturale, scrie #diez.

Autorii proiectului sunt ambii studenți la facultatea de Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice a Moldovei, specialitatea Arhitectură.

„Moara Roșie – o clădire din cărămidă roșie, cu ferestrele zidite de parcă i-ar astupa cineva gura – stă să se prăbușească în centrul orașului, sub ochii a mii de trecători.  Este un monument care, la fel ca multe altele, își așteaptă soarta, o soartă cu care, poate, s-a resemnat deja, întrucât clădirea se va nărui din cauza indiferenței autorităților”, este de părere Maxim.

Tânărul spune că monumentul are un potențial cultural și economic foarte mare: „Viziunea noastră pentru această construcție ar fi transformarea acesteia într-un complex cultural cu nivelurile superioare alocate pentru un muzeu, iar parterul și primul etaj destinate amenajării unei cafenele. Un alt scenariu ar putea fi amenajarea interiorului pentru oficii cu prestarea serviciilor la parter. Indiferent de funcția pe care urmează să o obțină, acest edificiu poate fi readus la viață iar bunul simț – reanimat.”

Așa arată clădirea acum:

moara roșie, chisinau, cladiri istorice

monumente istorice, orasul chisinauProiectul celor doi a fost prezentat recent la Conferinţa ştiinţifică „Patrimoniul cultural românesc – Centenar 2018”, eveniment la care au participat personalităţi marcante şi specialişti din mai multe ţări, „în vederea sprijinirii unor viitoare acţiuni de cooperare culturală, dar şi pentru identificarea şi difuzarea elementelor culturale ale spaţiului românesc”.

Tinerii spun că își doresc să meargă mai departe cu acest proiect, dar că vor începe, în același timp și altele noi, cu scopul de a crea parteneriate publice private pentru valorificarea patrimoniului cultural, arhitectural și istoric. „Suntem tineri, avem viziune și credem că orașul Chișinău merită mai mult.

chisinau, Cum ar putea fi restaurată clădirea istorică din Capitală, după proiectul a doi studenți de la UTM

Total
0
Shares
 
Total
0
Share