Modernizarea Serviciului Vamal susținută de partenerii Republicii Moldova din Marea Britanie

serviciul vamal, colaborare mold-britanica, serviciul vamal reforme

Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a avut o întrevedere cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Republica Moldova, E.S. Lucy Joyce, în cadrul căreia au fost discutate posibilitățile de intensificare a cooperării vamale bilaterale în mai multe domenii stabilite ca fiind prioritare.

Ne propunem să instituim și să dezvoltăm parteneriate durabile cu omologii noștri din alte țări, astfel încât să avem o abordare comună în ceea ce ține de asigurarea securității economice a statelor reprezentate.”, a menționat în debutul întrevederii Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie. Șeful Vămii a mai precizat că instituția depune eforturi susținute pentru a aplica în activitatea sa cele mai bune practici internaționale, iar asistența partenerilor de dezvoltare sporesc șansele de reușită a proiectelor demarate.

În acest context, Vitalie Vrabie a enumerat mai multe măsuri unde ar fi salutabilă implicarea experților britanici,  care de-a lungul timpului au oferit  un suport metodologic calitativ în domenii ce vizează ajustarea legislației, analiza riscurilor sau simplificarea procedurilor.

În replică, E.S. Lucy Joyce a menționat că Ambasada va continua să susțină proiectele de modernizare a sistemului vamal din Republica Moldova și va întreprinde demersurile necesare pentru realizarea acestora.

Un alt subiect abordat s-a referit la necesitatea accelerării procesului de negociere și semnare a Acordului interguvernamental privind acordarea asistenței administrative reciproce, document ce va eficientiza semnificativ schimburile de date în vederea prevenirii riscurilor de fraudare aferente tranzacțiilor comerciale dintre cele două state.

Prezent la întrevedere, Ataşatul vamal al Marii Britanii acreditat pentru Moldova, România şi Bulgaria, Steve Wood, a menționat, la acest capitol, deschiderea spre dialog și cooperare a responsabililor din cadrul subdiviziunilor antifraudă, fapt ce a permis o mai bună monitorizare a fluxurilor comerciale dintre cele două țări. Totodată, acesta și-a exprimat disponibilitatea susținerii mai multor măsuri orientate spre consolidarea capacităților antifraudă, în acest sens, urmând a fi organizate o serie de activități de instruire și schimburi de experiență.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share