Modificări în cadrul normativ la înregistrarea bunurilor imobile au fost aprobate de Parlament

Deputații au adoptat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, proiectul de modificare a Legii cadastrului bunurilor imobile. Modificările propuse vin să asigure un cadru normativ uniform referitor la înregistrarea bunurilor imobile. PROIECTUL, elaborat de Agenția Relații Funciare și Cadastru, a fost votat în lectura a doua de 56 de deputați.

Documentul prevede ajustarea reglementărilor din Legea cadastrului bunurilor imobile cu prevederile noii Legi cu privire la condominiu. De asemenea, se fac ajustări la prevederile Legii privind procedura notarială care se referă la asigurarea integrității documentelor cu mai multe file, prezentate pentru înregistrare în Registrul bunurilor imobile, acestea urmând a fi șnuruite, capsate sau broșate.

Totodată, prevederile care vizează ajustarea la unele dispoziții din Codul civil se referă la necesitatea de a cunoaște legea altor state, în vederea determinării dacă actele emise/perfectate de către autoritățile unei alte țări sunt conforme și suficiente să ateste dreptul titularului asupra unui bun imobil amplasat în Republica Moldova. În acest sens, ținând cont de experiența altor state, care pentru atestarea conținutului legii străine solicită un aviz perfectat de către un notar a acelui stat, al unui avocat sau al misiunii diplomatice acreditate pe teritoriul acelui stat, se propune o abordare similară și în legislația națională. Astfel, în cazul actelor justificative emise de autoritățile unui stat străin, pentru a stabili conținutul legii străine, după caz, registratorul, prin intermediul Ministerului Justiției, poate înainta o cerere de solicitare de informații privind conținutul legii străine sau solicitantul va prezenta un aviz al unui notar străin, avocat sau misiunii diplomatice acreditate pe teritoriul Republicii Moldova. Un exemplu în acest sens vizează includerea bunurilor imobile din țara noastră în capitalul social al societăților comerciale străine sau deschiderea unor moșteniri în alte state.

O altă ajustare la prevederile Codului civil vizează înregistrarea ipotecii, atât în cazul vânzării bunului ipotecat, cât și achiziționării acestuia de către creditorul ipotecar.

Total
0
Shares
Total
0
Share