Mold-street: Iată de ce proiectul guvernamental “Prima Casă” este cel mai avantajos credit pentru procurarea locuințelor

Prima Casă, programul Prima Casă lansat oficial, tot ce trebuie sa cunosti despre programul prima casa, iata cum poti accesa programul prima casa, Guvernul Filip, PD, Vlad Plahotniuc, program social, prima casa pentru tineri, tinerii din Moldova sustinuti sa ramana in tara

Proiectul ”Prima Casă” este probabil unul dintre cele mai așteptate programe de stat, care, lansat în ajunul alegerilor parlamentare, ar putea deveni un cal troian al partidului de guvernare. Comparat, însă, cu creditele imobiliare care există în prezent în Republica Moldova, acest proiect pare a fi elaborat mai mult pentru a atrage voturi decât să ofere o şansă reală la spaţiu locativ celor cu venituri modeste.

Indiscutabil, inițiativa respectivă este una binevenită, dat fiind faptul că o parte foarte mare a populației – în special tinerii – nu-și poate permite o locuință proprie. Astfel de programe există în majoritatea statelor est-europene, condițiile variind de la o țară la alta. ”Prima Casă” este un instrument popular pentru a reduce emigrarea și a motiva antreprenoriatul.

Beneficiari ai programului “Prima Casă” pot fi cetățenii Republicii Moldova cu vârstă de până la 45 de ani, care au un loc de muncă oficial. Candidații nu trebuie să aibă un alt imobil sau credit ipotecar activ, iar salariul lunar trebuie să fie de două ori mai mare decât rata lunară, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor. Totodată, vor fi considerate eligibile și veniturile obținute peste hotare de soție, soț sau rudele de gradul întâi ale celor care vor accesa programul “Prima Casă”. Locuințele trebuie să fie finisate, date în exploatare și înregistrate în Registrul Bunurilor Imobile al Agenției Servicii Publice. Termenul de rambursare al creditului ipotecar, cu excepția achitării anticipate a acestuia, va fi de până la 25 de aniIndiscutabil

Proiect de anvergură națională fără informații explicative

Primul lucru care bate la ochi la o analiză mai atentă a inițiativei este faptul că autoritățile o promovează fără a oferi o descriere detaliată a situației curente și a impactului scontat. Este relevant în acest sens faptul că Nota Informativă la proiectul de aprobare de către Guvern a conceptului programului „Prima Casă”, care se vrea unul de anvergură națională, nu a avut nici măcar o pagină deplină de informații explicative. Lipsa informațiilor explicative detaliate generează în multe cazuri discuții sterile, preponderent cu pseudo-argumente, care duc mai ușor la manipulări.

În schimb am avut parte de o veritabilă campanie propagandistică în care Partidul Democrat şi reprezentanţii săi au lăudat acest program susţinânc că astfel „statul va ajuta tinerii, inclusiv cei din sectorul bugetar, să-şi procure o locuinţă”. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a cerut Guvernului să examineze dacă există soluţii ca statul să compenseze jumătate din dobânda achitată pentru creditul imobiliar, eventual la o a doua etapă a programului.

Mold-Street a analizat care este situația pe segmentul creditelor imobiliare pănă la lansarea programului ”Prima Casă”, și cat de competitiv în termeni de costuri este acest proiect în comparație cu alte credite ipotecare oferite de bănci în condiții standard.

Context prielnic pentru procurare de locuințe în credit

Contextul în care este lansat acest program este unul destul de prielnic în condițiile în care pe de o parte relaxarea graduală a politicii monetare de către BNM din ultimii doi ani a dus la scăderea semnificativă a dobânzilor pe sectorul bancar, iar pe de altă parte, în condițiile în care creditarea afacerilor este încă în picaj, băncile moldovenești s-au concentrat pe produse competitive pentru persoane fizice pe tot parcursul anului 2017.

Această tendință este acoperită și de cifre, care arată că în anul 2017 soldul creditelor acordate persoanelor fizice a crescut cu 1,2 miliarde lei, asta în timp ce creditele pentru  persoane juridice au scăzut cu 2,5 miliarde. În plus, scăderea din ultimii ani a prețurilor la apartamente, însoțită de aprecierea leului, reprezintă un stimul în plus pentru acest cadru relativ favorabil.

Creștere cu 90% a numărului creditelor pentru procurarea locuinței

De altfel, băncile comerciale moldovenești au reușit să atragă substanțial mai mulți clienți pentru procurarea locuinței și fără programe de stat cu condiții speciale. Această afirmație este confirmată de datele Băncii Naționale, care consemnează faptul că în anul 2017 s-a reușit practic revenirea la un ritm de creditare comparabil cu situația din anul 2014 dinaintea Furtului Miliardului.

Astfel, în anul 2017 volumul creditelor noi efectiv acordate în monedă națională pentru procurarea  imobilelor a crescut față de anul 2016 cu 68,7% până la valoarea de 810,4 mil. Lei, în timp ce numărul acestora a cunoscut o evoluție și mai fulminantă cu o creștere de 89,4%. Prin urmare, în anul 2017 băncile locale au acordat un număr total de 2.231 credite pentru procurarea locuinței, indicator ce depășește cu 12,9% rezultatul din 2014, când au fost acordate aproape 2.000 de credite.

Este interesant și faptul că potrivit statisticii BNM, în anul 2017 băncile moldovenești nu au acordat nici un credit nou în valută pentru construcția / procurarea imobilului, iar în general doar 2 bănci au în portofoliu asemenea credite, a căror cotă este de altfel una neglijabilă.

Creștere cu 90% a numărului creditelor pentru procurarea locuinței, prima casa, guvernul filipCONTINUARE PE MOLD-STREET.COM

Total
0
Shares
 
Total
0
Share