În luna mai preţurile medii de consum au rămas la nivelul celor din luna aprilie 2018, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Altfel spus Moldova a avut parte de o inflație zero. E pentru prima dată în ultimii șase ani când în luna mai se întâmplă un astfel de fenomen, și e pentru a doua oară în scurta istorie a Republicii Moldova, transmite mold-street.com.
De regulă inflație zero sau deflaţie se atestă în lunile de vară, datorită scăderii preţurilor la produsele agricole, graţie recoltelor locale.
Pomişoarele s-au ieftinit cu 39,3%, iar serviciile de turism peste hotare s-au scumpit cu 43,6%
Ce s-a întâmplat în luna mai ca preţurile să bată pasul pe loc? Potrivit BNS, această stagnare a fost influenţată «de descreşterea preţurilor la produsele alimentare cu 0,5 la sută, de creşterea preţurilor la mărfurile nealimentare şi la tarifele pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 0,2 şi respectiv 0,5 la sută».
În luna mai 2018 faţă de aprilie 2018 au scăzut preţurile la următoarele produse alimentare: pomuşoare de livadă – cu 39,3%, ouă de găină – cu 18,4%, fructe exotice – cu 4,4%, slănină neprelucrată – cu 4,3%, legume proaspete – cu 3,1% (în special: dovlecei – cu 22,9%, castraveţi – cu 22,2% şi tomate – cu 7,5%), ulei vegetal – cu 2,0%, zahăr tos – cu 1,8%, lapte şi produse lactate – cu 1,2%, peşte proaspăt şi congelat – cu 0,7% etc.
Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate scumpiri la fructe de livadă sîmburoase – cu 24,6%, cartofi – cu 19,8%, morcovi şi sfeclă roşie – cu 18,9% şi respectiv 11,4%, ceapă uscată – cu 3,1%.
În schimb preţurile la majoritatea mărfurilor nealimentare au rămas la nivelul lunii precedente. Totodată, s-au înregistrat unele creşteri de preţuri la carburanţi – cu 3,6%, costume de baie pentru femei – cu 3,7%, obiecte de sanitărie şi igienă – cu 1,7%, ţigări – cu 1,2% etc.
Au fost înregistrate unele reduceri de preţuri la sandalete pentru dame – cu 2,6%, autoturisme – cu 1,5%, televizoare – cu 1,3%, aspiratoare – cu 0,9%, gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 0,5%, medicamente – cu 0,4%.
Pentru serviciile prestate populaţiei în luna mai 2018 faţă de aprilie a fost înregistrată o majorare la serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 43,6%, asigurarea obligatorie a transportului – cu 2,2%, serviciile laboratoarelor medicale – cu 1,9%, serviciile medicale cu plată – cu 0,7% etc.
Totodată, în perioada de raport au scăzut tarifele medii lunare pentru întreţinerea copiilor în creşe şi grădiniţe – cu 2,4%, serviciile hoteliere – cu 1,7%, închirierea apartamentelor – cu 1,1% etc.
Cât vor mai scădea preţurile
Per total rata anuală a inflației continuă să scadă rapid și a coborât, în luna mai, la 2.8%, față de 3,7% în luna aprilie. Datele făcute publice de Biroul Național de Statistică confirmă prognozele Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care se așteaptă ca indicele prețurilor de consum să se diminueze în continuare.
BNM aprecia o lună în urmă că mai sunt şi alţi factori care vor contribui la scăderea pe termen scurt a inflației. Unul dintre acestea este faptul că a fost amânată modificarea tarifului la energia electrică în trimestrul întâi, ceea ce a determinat o traiectorie superioară a prețurilor reglementate în trimestrul II 2018.
Această tendinţă se va inversa însă în a doua parte a acestui an datorită unei diminuări anticipate mai pronunțate a tarifului în trimestrul următor.
Totodată, riscurile asociate creșterii peste așteptări a prețurilor internaționale la petrol pot genera presiuni inflaționiste în anul 2019, care se vor reflecta într-o posibilă ajustare mai pronunțată a tarifelor în anul viitor.
Conform Raportului II asupra inflației, rata anuală a inflației se va diminua de la nivelul de 4,% înregistrat în luna martie 2018, până la nivelul de 2,2% în medie pentru trimestrul IV 2018, sub limita inferioară a intervalului de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5%. Valoarea medie anuală va reveni în intervalul de variație a țintei în semestrul I al anului viitor, susţine Banca Naţională.
Ultimele prognoze ale Fondului Monetar Internațional și Ministerului Economiei și Infrastructurii arată că în 2018 se va înregistra o rată a inflației de 4,1%, iar în 2019 — de 4,7%.