Mold-Street: Țopii vor să preia una dintre cele mai mari bănci din R. Moldova

Țopa Victor, Țopa Viorel, Țopii, Nașul lui Năstase, Fugari în germania, Moldincombank, Platon, BNM, Moldstreet

De câteva luni, în mediul bancar circulă informaţia precum că oamenii de afaceri Viorel şi Victor Ţopa, care de aproape 10 ani se află în Germania, ar intenţiona să revină în Republica Moldova şi să preia o importantă bancă.

Mai mult! Informaţia este vehiculată neoficial chiar de responsabili din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), care spun că aceasta s-ar face cu suportul unor forţe politice, iar ţinta nu ar fi o bancă mică, ci chiar Moldindconbank, a doua ca mărime instituţie financiară din Moldova.

Viorel şi Victor Ţopa nu au planuri de a prelua bănci

Viorel Ţopa s-a arătat surprins de informaţie. „Aceasta nu corespunde adevărului! Nu am asemenea intenţii sau planuri. Dar nici bănci neputrede nu prea există pe piaţă. Nu-i aşa?”, ne-a răspuns cu o întrebare omul de afaceri.

Totodată, el a susţinut că nu ar exista doritori de a se implica în ceva „hiper-super-arhi-problematic”. „Eu, l-a sigur, că nu sunt. Toată viaţa vom asista la razborci acolo şi nu numai acolo!”, a adăugat Viorel Ţopa.

Am încercat să luăm legătura şi cu Victor Ţopa, tot prin intermediul lui Viorel. Acesta s-ar fi arătat mirat de întrebare. „Victor nu are asemenea intenţii!”, ne-a răspuns Viorel.

De notat că cei doi oameni de afaceri aşteaptă verdictul CtEDO, unde ei s-au plâns pe abuzurile comise de organele de anchetă şi justiţia din Moldova.

În cererile depuse la CtEDO, Victor Țopa și Viorel Țopa se plâng că au fost victime ale unui atac raider, fiind deposedați ilegal de acțiunile de la Victoriabank. Ei au fost condamnaţi în 2011 de justiţia moldovenească la zece, şi, respectiv, opt ani de închisoare.

Ce bănci sunt de vânzare

În prezent, pe piaţă au fost şi sunt de vânzare pachete de control doar la două mici bănci: Energbank şi Fincombank. Informaţia a fost prezentată zilele trecute chiar de BNM.

De exemplu, din 9 august şi până pe 5 noiembrie 2019, la Bursa de Valori a Moldovei a fost de vânzare pachetul de 36,1% de la Fincombank, care anterior a aparţinut lui Oleg Voronin, feciorul lui Vladimir Voronin.

BNM a suspendat, pe 11 ianuarie 2019, drepturile grupului de acționari care dețineau 36,15% din acțiuni (în spatele cărora se afla Oleg Voronin) și acționau concertat, fără a avea permisiunea prealabilă a BNM.

Voronin a fost impus să le vândă, dar aşa şi nu a găsit un investitor.

Cel mai probabil că va urma o nouă rundă de vânzare a acţiunilor, ce va dura alte trei luni. Poate atunci se va găsi un cumpărător.

În cazul Energbank, în perioada martie 2018 – septembrie 2019, BNM a suspendat drepturile unor acționari care dețineau în total 81,03% din acțiuni, inclusiv şi pachetul de circa 10% deţinut de grupul Fenosa din Moldova, dar şi cele ale unor afacerişti şi interpuşi din paradisuri fiscale.

La începutul lunii ianuarie 2019, BNM a fost nevoită să intervină mai dur şi a dispus aplicarea măsurilor de intervenție timpurie, desemnând administratori temporari la Energbank.

Totodată, BNM a obligat deţinătorii a 56,5% din acţiuni să înstrăineze acțiunile. La fel s-a procedat ulterior şi în cazul altor acţionari.

Cumpărători nu s-au găsit, aşa că acţiunile au fost anulate și au fost emise noi acțiuni, în același număr și de aceeași clasă. Noile acțiuni au fost expuse la vânzare pe un termen de 3 luni, dar nu şi-au găsit cumpărător.

Pachete mici de acţiuni ale Energbank sunt şi acum de vânzare la Bursă. E vorba de trei pachete mici, în total peste 10% din capital, care sunt de vânzare până pe 22 noiembrie 2019.

În plus, unii acţionari sunt în litigiu cu BNM pe acest caz, aşa că până la venirea unui investitor la Energbank mai este mult timp. Din cele publicate de BNM, dar şi din evoluţiile de la Bursă putem constata că nu există un interes pentru preluarea celor două mici bănci.

Ce se întâmplă cu Moldindconbank

Nu este la fel în cazul Moldindconbank. Problema este că acolo deja este un investitor: grupul bulgar Doverie, care pe 19 martie 2019 a achiziționat 63.89% din acțiunile Moldindconbank, iar pe 14 iunie 2019 – încă 13,73% și, astfel, deține în prezent 77,62% din capitalul Moldindconbank.

Cu toate acestea, noul acţionar nu a intrat de facto în gestiunea băncii şi are doar doi manageri din cei cinci şi nici un membru în Consiliul de administraţie al instituţiei financiare.

În plus, pe 20 octombrie 2019, Comitetul executiv al BNM a decis prelungirea cu încă trei luni, până pe 20 ianuarie 2020, a mandatelor administratorilor temporari ai Moldindconbank.

Autoritatea bancară precizează că administratorii temporari își exercită mandatul în cadrul intervenției timpurii, instituită anterior (acum trei ani) la Moldindconbank. Astfel, funcția de administrator temporar și președinte la Moldindconbank este exercitată în continuare de Victor Cibotaru, iar Consiliul băncii este condus de Giedrius Steponkus, cetățean al Lituaniei.

La mijloc ar fi procedurile de verificare de către BNM a noilor membri ai Consiliului Băncii, aleşi la finele lunii iunie de acţionari, dar şi alte elemente mai nou apărute.

Surse din mediul bancar susţin că procesul de preluare reală a Moldindconbank de către grupul Doverie ar putea fi blocat, ba chiar inversat. Adică tranzacţiile de cumpărare a acţiunilor Moldindconbank ar putea fi anulate, iar procesul de vânzare reluat.

Aşa-ceva pare incredibil. Mai ales că vânzarea acţiunilor MICB a fost unul din angajamentele Guvernului şi BNM în cadrul memorandumului cu FMI. Altfel spus un asemenea pas ar putea avea repercusiuni în relaţiile cu finanţatorii externi.

Dar, surse din cadrul organelor de anchetă şi din Parlament spun că ar exista probe concludente, care ar arăta implicarea MICB în anumite tranzacţii suspecte (cazurile Moldasig şi Air Moldova) şi că procesul de vânzare a acestei bănci a fost viciat cu complicitatea unor responsabili de la BNM.

Nu întâmplător se clatină fotoliul şi sub doi viceguvernatori: Ion Sturzu şi Aureliu Cincilei. Ultimul a condus MICB până la finele lunii decembrie 2018.

Ce va urma e greu de spus, dar evenimentele din ultimii 10 ani au arătat că în Republica Moldova totul e posibil. Mai ales în condiţiile actualei crize politice de la Chişinău.

Total
0
Shares
Total
0
Share