Moldova a devenit a 38-a țară semnatară a Acordului privind achizițiile publice comune în domeniul sănătății

Astăzi, în cadrul unei vizite oficiale la Chișinău a Comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, Moldova a devenit a 38-a țară care semnează Acordul privind achizițiile publice comune în domeniul sănătății. Moldova este acum cea de-a șasea țară candidată la UE care a încheiat Acordul.

Stella Kyriakides, Comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, a subliniat că în ultimii cinci ani, Acordul privind achizițiile publice comune a devenit un instrument esențial care le permite cetățenilor să acceseze produse medicale esențiale în perioade de criză. Astfel, acesta permite, de asemenea, țărilor participante să fie pregătite și să răspundă amenințărilor transfrontaliere grave în domeniul sănătății.

„Prin intermediul acestui mecanism, UE, Spațiul Economic European și țările candidate demonstrează că suntem mai puternici atunci când lucrăm împreună ca o Uniune Europeană a Sănătății, pentru ca sănătatea a aproape 480 de milioane de cetățeni să fie protejată atunci când aceștia se confruntă cu o situație de urgență. Sunt bucuroasă că Moldova a semnat astăzi acest Acord și că se alătură forțelor noastre. Suntem pregătiți să sprijinim Moldova în implementarea și valorificarea acestuia”, a menționat Stella Kyriakides

Ala Nemerenco, Ministra Sănătății, a declarat că Acordul ne permite să avem acces la acele medicamente care nu se regăsesc aici în Republica Moldova și, de asemenea, să coborâm prețurile de procurare deoarece suntem o țară mică și uneori pentru companii nu există interes de a participa la achizițiile care le lansăm noi.

„Achizițiile comune de medicamente sunt de fapt un pas important care deja demonstrează că suntem o mică parte a Uniunii Europene, chiar și până la documentul de semnare a aderării”, a spus ministrul.

Total
0
Shares
Total
0
Share