Moldova a făcut câțiva pași înapoi în ceea ce privește testarea și încadrarea în tratament a persoanelor cu HIV/SIDA

Republica Moldova a făcut câțiva pași înapoi în ceea ce privește testarea și încadrarea în tratament a persoanelor cu HIV/SIDA, în 2020 numărul testărilor și a înrolării în tratament antiretroviral (ARV) fiind în scădere cu 30%. Aceasta însemnă că HIV va fi depistat fie tardiv, fie deloc, starea de sănătate a persoanei HIV-pozitive se înrăutățește, scade calitatea vieții, ceea ce poate duce la deces, a menționat Svetlana Plămădeală, manager de țară UNAIDS (Programul comun al Organizației Națiunilor Unite pentru HIV și SIDA), la o conferință de presă de lansare a Campanie naționale „Just test: treci testul la HIV imediat”, transmite IPN.

Un studiu realizat în Marea Britanie a arătat că mortalitatea în rândul persoanelor HIV-pozitive este de două ori mai mare, în comparație cu populația generală, a subliniat Svetlana Plămădeală. În Republica Moldova, jumătate din persoanele primar înregistrate cu HIV sunt în stadiu avansat al infecției sau chiar în faza SIDA, iar încă jumătate nu își cunosc statutul HIV.

În cadrul campaniei, cetățenii sunt îndemnați să se testeze la HIV. În Republica Moldova testul la HIV se realizează gratuit, voluntar și anonim, în orice instituție medicală, la medicul de familie sau la sediul unor organizații neguvernamenale de profil. Mai nou, testarea se poate realiza și în cadrul unor servicii mobile, dar și în unele farmacii.

Iurie Climașevschi, coordonatorul Programului național HIV/SIDA și al infecțiilor cu transmitere sexuală, a preizat că actualmente în Republica Moldova sunt înregistate oficial circa 10 mii de persoane HIV-pozitive, dintre care 7 mii urmează tratament ARV. Totodată, potrivit unor studii, numărul real al persoanelor care trăiesc cu HIV ar fi de 15 mii, iar simptomele bolii apar tocmai în faza terminală, SIDA. Iurie Climașevschi îndeamnă oamenii să se testeze la HIV, iar dacă rezultatul este pozitiv, să urmeze tratament antiretroviral, care este unul modern și oferă șansa de a trăi până la adânci bătrânețe. În cadrul tratamentului, se administrează o pastilă zilnic, în fiecare seară, iar pacientul care urmează tratament practic nu transmite infecția pe cale sexuală, a specificat specialistul.

Prezent la conferința de presă, Ruslan Poverga, director general al Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”, a subliniat că, din anul curent, toate medicamentele incluse în tratamentul antiretroviral sunt achiziționate de către stat.

Pe perioada campaniei, între 15 octombrie și 30 noiembrie, în rețeaua de farmacii „Farmacia Familiei” sunt distribuite gratuit teste pentru HIV/SIDA.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share