Alte știri

Moldova a finalizat ultima rundă de negocieri a Proiectului Acordului privind participarea la Programul-cadru al UE pentru Cercetare și Inovare „Orizont Europa”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Republica Moldova a finalizat ultima rundă de negocieri privind participarea la Programul-cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare „Orizont Europa”, pentru perioada 2021-2027.

La ultima rundă de negocieri, care au avut loc astăzi, a participat delegaţia condusă de ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală și echipa de negociere din partea Uniunii Europene, condusă de directorul general adjunct al Direcției Generale pentru Cercetare și Inovare a Comisiei Europene și negociator-șef al UE pentru programul „Orizont Europa”, Signe Ratso.

Scopul Acordului constă în asocierea Republicii Moldova la Programul-cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare „Orizont Europa” și posibilitatea participării, în calitate de țară asociată, la concursurile anunțate în cadrul Programului.

Programul „Orizont Europa” este stabilit să sprijine cercetarea și inovarea de la etapa de concept până la comercializarea rezultatelor și de a consolida bazele științifice și tehnologice pentru a contribui la soluționarea marilor provocări globale ale epocii noastre și a permite realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Participarea Republicii Moldova la Programele-cadru ale Uniunii Europene va permite internaționalizarea sistemului național de cercetare și inovare, precum și asigurarea procesului de integrare în Spațiul European de Cercetare.

Acordul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea la Programul-cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare „Orizont Europa” urmează să fie semnat în anul curent.

Amintim că Republica Moldova a devenit prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care a obținut statutul de stat asociat la cel de-al şaptelea Program-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi activități demonstrative (2007-2013) și, ulterior, la Programul-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare şi inovare „Orizont 2020” (2014-2020), fapt ce a extins considerabil oportunitățile de accesibilitate la proiecte europene de cercetare pentru entitățile din țara noastră.

loading...

Comments are closed.