Moldova a semnat Acordul de asociere pentru participarea la Programul UE privind Piața Unică

Republica Moldova a semnat Acordul de asociere pentru participarea la Programul UE privind Piața Unică. Aderând la acest Program, țara noastră a făcut încă un pas spre Piața Unică Europeană. Programul e conceput să pregătească atât sectorul privat, cât și instituțiile statului pentru regulile și standardele europene, oferind un cadru de finanțare mai coerent și mai agil pentru fortificarea capacităților de accesare a Pieței Unice Europene.

Acest lucru ne va permite să creștem capacitățile și standardele de corespundere la regulile pieței interne a UE, să consolidăm competitivitatea și sustenabilitatea IMM-urilor, să promovăm noi oportunități de afaceri și să dezvoltăm lanțurile valorice industriale, să asigurăm o funcționare eficientă a comerțului prin implementarea unor standarde europene și internaționale de înaltă calitate și să asigurăm un nivel ridicat de protecție a consumatorilor și siguranța produselor.

De asemenea, Programul pentru Piața Unică sprijină și promovează o cultură a inovației prin dezvoltarea ecosistemelor industriale capabile să încurajeze crearea start-up-urilor și dezvoltarea IMM-urilor existente, în special, prin promovarea noilor modele de afaceri, inclusiv în cadrul parteneriatelor europene între clustere și rețelele a organizațiilor de afaceri. Republica Moldova și-a exprimat interesul de a participa la două componente ale Programului: supravegherea pieței și competitivitatea IMM-urilor.

De asemenea, pe lângă acces la instrumente financiare, aderarea la Program va oferi acces la expertiză, experiența și bune practici ale altor state, beneficiare ale Programului.

Programul pentru Piața Unică reprezintă un pas semnificativ în integrarea graduală în Piața Unică a UE deschisă liberei concurențe, obiectiv major pentru Republica Moldova în parcursul său de aderare la UE.

Total
0
Shares
Total
0
Share