Moldova va trece în curând, conform standardelor europene, la măsurarea gazului natural în kilowatt-oră (kWh) în loc de metri cubi. Această schimbare a fost deja implementată în țări precum Letonia, Lituania, Ucraina și Estonia, state din spațiul post-sovietic care își diversifică piețele de furnizare a resurselor energetice.
Începând din 2019, Republica Moldova a adoptat oficial măsurarea gazului natural în kWh în ceea ce privește tranzacțiile de import-export. Pentru a ajusta baza normativă privind calculul energiei consumate de consumatorii finali, principalele entități din piața gazelor din Republica Moldova – „Moldovagaz” și „Energocom”, precum și companiile de transport de gaze, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Vestmoldtransgaz” – trebuie să se adreseze Agenției Naționale de Reglementare în Energetică.
Măsurarea în kWh permite o contabilizare mai precisă și echitabilă a gazului. Un metru cub de gaz conține cantități diferite de energie în funcție de compoziția sa, temperatură și presiunea de ardere. În trecut, Moldova primea gaz doar de la un singur furnizor din Federația Rusă, dar acum sursele variază și în republică ajunge adesea un amestec de gaze, ceea ce înseamnă că compoziția unui metru cub poate varia în funcție de partea din care provine.
Noua metodă de calcul prevede plata nu pentru volumul de gaz, ci pentru energia produsă prin arderea gazului natural în kWh. Pentru consumatori, procesul de înregistrare a indicilor nu se va schimba; aceștia vor continua să furnizeze date în metri cubi, deoarece toate contoarele de măsurare afișează datele în metri cubi, iar înlocuirea tuturor contoarelor din țară în viitorul apropiat nu este fezabilă.
În străinătate există mai multe scenarii pentru calculul energiei consumate:
- Calculul se face pe principiul zonelor. Operatorii sistemelor de distribuție a gazului împart țara în zone cu coeficienți de putere termică diferiți pentru fiecare zonă, în funcție de ruta de transport și calitatea gazului. În acest caz, consumatorii sunt informați în ce zonă se încadrează gospodăria lor și care este coeficientul aferent.
- Pentru întreaga țară se introduce un coeficient de putere termică medie ponderată. În acest caz, se aplică principiul solidarității.
Pentru a obține consumul în kWh, metrii cubi sunt înmulțiți cu coeficientul de putere termică. În medie, 1 metru cub ≈ 10,55 kWh.
În ambele cazuri, pe facturile de plată se va menționa volumul de gaz consumat în metri cubi și echivalentul său în kWh. Unificarea sistemelor de măsurare a energiei consumate va permite, de exemplu, compararea costurilor de încălzire a locuințelor cu gaze naturale sau energie electrică.
Această schimbare în modul de măsurare a gazului natural reflectă eforturile Moldovei de a se alinia standardelor europene și de a îmbunătăți precizia și transparența procesului de înregistrare și facturare a consumului de gaz pentru consumatorii finali.