Moldova devine membru al Acordului privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Republica Moldova accede în calitate de stat membru participant la Acordul parțial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern.

Aderarea Republicii Moldova la acest acord subliniază importanța de a continua sprijinul acordat Ucrainei, a menționat Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Mihai Mîțu.

„Potrivit statutului registrului vizat acesta va fi folosit în calitate de platformă pentru înregistrare sub formă documentară a informațiilor privind probele, plângerile, reclamațiile privind prejudiciul, pierderile sau vătămările cauzate începând cu 24 februarie 2022, de către Federația Rusă împotriva Ucrainei. În interiorul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional extinzându-se și până în apele sale teritoriale”, a afirmat Mihai Mîțu.

Registrul daunelor va procesa plângerile și probele și va determina care sunt eligibile pentru examinarea și judecarea lor în viitor. Contribuția financiară a țărilor participante la acest acord ar putea fi de 25-30 de mii de euro.

La Summit-ul Consiliului Europei din 16-17 mai 2023 a fost adoptată Declarația de la Reykjavik, prin care este recunoscută importanța Rezoluției de creare a Acordului Parțial Extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Total
0
Shares
Total
0
Share