Moldova împrumută 40 de milioane de euro de la Franța

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) au semnat Acordul privind contractarea împrumutului de 40 de milioane de euro pentru implementarea reformelor în sectorul energetic, ca urmare a aprobării de către Guvern, în data de 11 octombrie curent, a semnării Acordului de facilitate de credit.

Încheierea Acordului a avut loc în cadrul celei de-a patra ediții a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței, în cadrul căreia peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare s-au reunit pentru a mobiliza ajutorul necesar pe trei direcții principale în dezvoltarea Republicii Moldova – suportul bugetar, crearea unui Fond pentru Infrastructură și a Fondului rezidențial pentru eficiență energetică.

Împrumutul contractat va fi direcționat pentru finanțarea necesităților bugetului de stat în vederea implementării reformelor în infrastructura energetică, eficiența energetică și energia regenerabilă. Sprijinul acordat va accelera tranziția la energia verde în Republica Moldova prin promovarea securității energetice și a dezvoltării durabile la schimbările climatice, în conformitate cu cerințele acquis-ului UE și al Comunității Energiei.

Reformele respective urmează să fie realizate în baza unei Matrice de politici, care cuprinde toate acțiunile ce urmează a fi întreprinse de Republica Moldova în perioada 2023-2028 – 34 de condiționalități, divizate în 6 faze – Acordul vizat prevăzând finanțarea fazei întâi.

Tot în cadrul Platformei de Sprijin, ministrul Finanțelor Petru Rotaru și ministra Mediului Iordanca-Rodica Iordanov au semnat cu AFD un Memorandum de Înțelegere ce prevede finanțarea reformelor în domeniul silviculturii (împrumut în sumă de 40 milioane de euro). Alte 68,7 milioane de euro, dintre care 38,7 milioane euro sunt grant, va primi Republica Moldova, în scopul fortificării eficienței energetice în clădirile publice, ca urmare a semnării unui Acord de către ministrul Finanțelor Petru Rotaru și ministrul Energiei Victor Parlicov cu AFD și Banca Germană Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), în cadrul aceluiași eveniment. Detalii despre cele două Memorandumuri sunt disponibile pe paginile web a Ministerului Mediului și Ministerului Energiei.

Total
0
Shares
Total
0
Share