Moldova inclusă de The Economist în lista țărilor care sărbătoresc două Crăciunuri

Pavel Filip tirgul de craciun, Vom avea o roată panoramică, iar bradul este oferit de România, partidul democrat pentru moldova, plahotniuc candu, sarbatorile de iarna 2019

De ce să sărbătorești Crăciunul doar pe 25 decembrie, dacă o poți face și pe 7 ianuarie? Cu această întrebare începe un articol al publicației britanice The Economist, care abordează subiectul celebrării „duble” a Crăciunului în mai multe țări, printre care Republica Moldova, Belarus și Ucraina, scrie Agora. 

Sursa menționează că în acest an autoritățile de la Kiev au recunoscut data de 25 decembrie ca zi oficială de sărbătoare, alături de Crăciunul tradițional ortodox din 7 ianuarie. Urmare a deciziei, Ucraina a devenit cea de-a cincea țară din lume cu două Crăciunuri, după Belarus, Eritreea, Liban și R. Moldova.
 
În Uniunea Sovietică Crăciunul nu era recunoscut ca sărbătoare publică. După destrămarea URSS, Belarus a refuzat să aleagă, astfel încât, oficial, Crăciunul se sărbătorește în această țară atât pe 25 decembrie, cât și pe 7 ianuarie. Ca stat independent, Republica Moldova a ales data de 7 ianuarie, dar a adăugat și data de 25 decembrie în 2013, ca parte a eforturilor de integrare europeană.
 
The Economist menționează că, în Letonia au fost respinse cele câteva încercări ale minorității ortodoxe ruse de a oficializa Crăciunul de rit vechi. Atât în Ucraina, cât și în Moldova, notează publicația britanică, recunoașterea oficială a Crăciunului de rit nou vine la pachet cu apropierea de Occident.
Total
0
Shares
Total
0
Share