Moldova inițiază negocieri cu Slovenia privind semnarea unui acord în domeniul securității sociale

Moldovenii stabiliți în Republica Slovenia vor putea benefica de pensii și de alte indemnizații sociale. Decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, privind inițierea negocierii Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Slovenia a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, delegația oficială pentru negocierea proiectului Acordului dintre Republica Moldova și Republica Slovenia în domeniul securității sociale, va fi condusă de Corina Ajder- secretar de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit autorităților, scopul documentului este de a asigura un cadru de garanții sociale pentru lucrătorii migranți din Republica Moldova, care au trăit sau au muncit pe teritoriul țării noastre sau al Republicii Slovenia. Astfel, vor putea beneficia de pensii sau alte indemnizații angajații, lucrătorii independenți, lucrătorii detașați, personalul misiunilor diplomatice și posturilor consulare. Respectivele persoane vor putea primi pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, precum și pensii de urmaș. Pensiile vor fi calculate conform principiului proporțional.

Până în prezent, Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 state, iar 16 dintre ele sunt în vigoare.

Total
0
Shares
Total
0
Share