Moldova poate rata parcursul de aderare la UE din cauza iresponsabilității actualei guvernări, susține PDSE

Republica Moldova se poate confrunta cu cel mai mare eșec din istoria sa și poate rata parcursul de aderare la Uniunea Europeană. Nu din cauza războiului și nici a situației de urgență din țară, ci din cauza lipsei de responsabilitate și de întârziere a îndeplinirii condițiilor de aderare.

La 12 august 2022, Guvernul a aprobat introducerea funcției de Secretar general adjunct în toate ministerele. Potrivit argumentelor invocate, această poziție a fost creată în contextul de a accelera procesul de realizare a agendei UE, de coordonare și de implementare a cerințelor de aderare a Republicii Moldova la UE.

Timp de 6 luni niciun Secretar general adjunct responsabil de agenda UE de la niciunul din cele 13 ministere nu a fost selectat și nici numit în funcție. PAS cu PAS pierdem credibilitatea de a fi primii în Parteneriatul Estic, de a face istorie în domeniul aderării la Uniunea Europeană, de a beneficia de fonduri de pre-aderare, de a accesa alte oportunități și de a oferi perspectiva europeană cetățenilor Republicii Moldova.

Planul de Acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aprobate de către Comisia Națională de Integrare Europeană la 4 august 2022, este neglijat. Avem restanțe la elaborarea și aprobarea documentelor de politici publice și măsuri specifice în varii domenii. Jumătate din aceste acțiuni au avut termene care au expirat în luna decembrie 2022.

Partidul Social Democrat European se arată îngrijorat de modul în care Guvernul tratează subiectul de aderare la UE în lipsa unui mecanism funcțional de organizare și coordonare a implementării agendei UE.

Partidul Social Democrat European solicită:

– convocarea de urgență a Comisiei Naționale de Integrare Europeană, în cadrul căreia să fie asigurată audierea miniștrilor privind modul de realizare a planului de implementare a celor 9 recomandări solicitate de UE.

-prioritizarea de către Guvern și Parlament a listei proiectelor de politici publice și acte normative în contextul transpunerii la acquis-ul comunitar.

-consolidarea capacităților actorilor vizați de a aplica acquis-ul comunitar, inclusiv crearea de abilități pentru accesarea fondurilor de preaderare la UE, în special pentru autoritățile publice locale.

-crearea unei platforme extinse de consultări, inclusiv cu participarea partidelor extraparlamentare proeuropene și atragerea celor buni profesioniști, pentru a consulta și monitoriza procesul de aderare la UE cu identificarea concomitentă a unor soluții și proiecte de interes național pentru fortificarea și apropierea viitorului european al Republicii Moldova.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share