Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat, joi 23 noiembrie, că Republica Moldova este unul dintre cei mai importanţi actori din cadrul Parteneriatului Estic, declarându-se mulţumit de nivelul de popularitate al UE în rândul cetăţenilor Republicii Moldova.
Tusk şi Filip au avut o întrevedere la Bruxelles, în marja summitului Parteneriatului Estic. Cei doi au discutat despre implementarea Acordului de Asociere dintre UE şi Republica Moldova, precum şi despre situaţia internă din această ţară.
Pavel Filip a dat asigurări că Republica Moldova este un stat stabil datorită funcţionării responsabile a instituţiilor statului, a căror eficienţă va creşte odată cu finalizarea reformei administraţiei publice centrale. Premierul de la Chişinău a reiterat interesul de a continua parcursul european al Republicii Moldova, afirmând că recentele sondaje scot în evidenţă o creştere semnificativă a susţinerii cetăţenilor moldoveni a proiectului de integrare în UE.
De asemenea Filip a avut o întrevedere cu Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Vicepreședinte al Comisiei Europene. ”Semnarea Acordului privind asistența macrofinanciară și decizia de alocare a suportului bugetar sunt semnale pozitive pentru cetățenii Republicii Moldova. Până la sfârșitul anului curent vor fi îndeplinite toate condiționalitățile pentru alocarea primei tranșe din asistența macrofinanciară”, a menționat Pavel Filip.
Federica Mogherini a spus că UE susține pe deplin procesele pozitive care au loc pe dimensiunea reglementării transnistrene și s-a arătat optimistă în preajma reuniunii în formatul 5+2 de la Viena, programată pentru săptămâna viitoare. ”Obiectivul nostru primar este să ajutăm Republica Moldova să traverseze perioada complicată prin care trece, să consolideze rezultatele reformelor, în special în domeniul justiției, al combaterii corupției și în sectorul audiovizual”, a menționat oficialul european.
Amtim că ieri, la Bruxelles a fost semnat Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară. Republica Moldova va primi 100 milioane de euro, dintre care 40 milioane de euro vor fi oferiți sub formă de grant.