Alte știri

Moldova Reușește! Cu sprijinul UE, a creat o vilă etnică tradițională în stil Găgăuz

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ana Statova este o femeie de afaceri din Republica Moldova, UTA Găgăuzia, care a deschis o pensiune agro-turistică, “Gagauz Sofrasi”, în Congaz. Antreprenoarea a obținut suport financiar și tehnic prin programul “Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia (SARD).

Inspirată de nunțile mari care se organizau în UTA Găgăuzia, Ana Statova a decis să deschidă prima sală de festivități din Congaz.

“Nunta este singurul eveniment care îi adună pe toți. Găgăuzii sunt un popor foarte primitor. Unii oaspeți, veniți de departe, obișnuiau să întrebe «Unde aici se poate de înnoptat?»  și mie mi-a venit în gând ideea unui hotel”, explică cu entuziasm Ana Statova.

“Găgăuz Sofrasi” și-a început viața cu două căsuțe mici, dar și un mic muzeu cu obiecte care reflectă ocupațiile și portul din trecutul Congazului. Cu timpul, antreprenoarea a decis să își dezvolte afacerea, cu accent anume pe tradițiile regiunii. Proiectul unei adevărate vile etnice tradiționale a fost susținut de UE și Ana Statova a început să își construiască visul.

Oamenii din oraș au început să contribuie cu obiecte de ale străbunilor lor, pe care le găseau acasă, venea cu sfaturi despre elementele arhitecturale. Până în ziua de azi completăm vila, cu atâta iubire. Dumnezeu îmi trimite în cale oameni care tot își doresc să păstreze tradițiile noastre”, povestește Ana Statova.

Parte din farmecul vilei este arhitectura acesteia: câteva căsuțe din lemn, care formează o adevărată curte în miniatură. Complexul poate acomoda 20 de oameni și este construit în întregime din materiale ecologice. Elementele arhitecturale repetă, în cele mai mici detalii, viața oamenilor din regune, de acum 100 de ani.

Ana Statova își propune să organizeze și degustări de vin în beciul proaspăt construit, iar la terasa pitorească să fie servite bucate tradiționale din regiune.

 “Trebuie de făcut totul cu iubire, atunci îți reușește”, spune Ana Statova.

congaz gagauzia, ana satova, ajutor ue moldova, integrare europeana

loading...

Comments are closed.