Moldova riscă să rămână fără livrări de la Gazprom începând cu 1 ianuarie 2025, scrie Realitatea.md
Autoritățile nu exclud că gigantul rus va rezilia unilateral contractul cu țara noastră sau ar putea fi sistat tranzitul gazului prin Ucraina.
Astfel, rămâne incertă livrarea gazului în stânga Nistrului. Pe de altă parte, dacă centrala electrică de la Cuciurgan nu va primi combustibilul albastru, malul drept al Nistrului va trebui să găsească alternative pentru aprovizionare cu electricitate, în contextul bombardamentelor constante ale Ucrainei și deficitului de curent în această țară.
”Chiar dacă infrastructura de transport gaze naturale existentă permite asigurarea transportului de gaze naturale necesar pentru acoperirea consumului Republicii Moldova (ambele maluri), există riscuri privind capacitatea consumatorilor de pe malul stâng de a achiziționa gaze naturale la prețuri de piață.
La necesitate, SA ”Energocom” ar putea asigura furnizarea necesarului de gaze naturale al categoriilor de consumatori protejați/vulnerabili din regiunea transnistreană prin intermediul SRL ”Tiraspoltransgaz”, cu condiția unei plăți corespunzătoare în avans pentru costurile de achiziție și transport a gazelor naturale”, se arată într-un document elaborat de către Ministerul Energiei.
Autoritățile sunt în proces de elaborare a unui plan de măsuri şi susțin că, dacă acestea se vor implementa, consumatorii nu vor fi deconectaţi de la sursele de energie.
Pentru a diminua impactul eventualelor crize energetice, Guvernul îşi propune crearea stocurilor de gaza naturale, analiza şi examinarea constantă a situației de pe piață, majorarea cantității de curent electric din România şi UE.
Autoritățile se mai pregătesc să diversifice sursele de achiziție a gazului şi să promoveze măsurile de eficiență energetică.
Totodată, Termoelectrica ar putea funcționa pe bază de păcură și gaz, în proporție de 50% la 50% în următorul sezon de încălzire.