Moldova și Bulgaria vor semna un acord de cooperare pentru dezvoltare

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut luni o întrevedere cu vice-prim ministra și ministra Afacerilor Externe a Bulgariei, Maria Gabriel, fost comisar european. Întâlnirea a avut loc pe marginea reuniunii trilaterale Grecia, Bulgaria, România, la nivel de prim-miniștri, la care a fost invitat să participe și ministrul moldovean al energiei.

Victor Parlicov a mulțumit pentru susținerea Bulgariei în parcursul european al Republicii Moldova și a salutat intensificarea contactelor la nivel înalt și cooperarea bilaterală, în special în sectorul energetic. Totodată, părțile au notat necesitatea revigorării lucrărilor Comisiei mixte interguvernamentale moldo-bulgare, dar și a impulsionării contactelor la nivelul oamenilor de afaceri. În acest sens, s-a convenit organizarea în anul 2024 a unui forum de afaceri moldo-bulgar.

Totodată, părțile au căzut de acord asupra necesității implicării mai active a Bulgariei în procesul de dezvoltare a regiunii de sud a Republicii Moldova, inclusiv raionului Taraclia, astfel încât Bulgaria, ca țară membră a Uniunii Europene să devină un reper important pentru locuitorii regiunii.

Ca prim pas în acest sens, ministrul Victor Parlicov a convenit cu ministra Afacerilor Externe a Bulgariei, Maria Gabriel, asupra semnării unui acord de cooperare pentru dezvoltare între cele două țări.

Acordul va prioritiza cooperarea de dezvoltare în patru domenii, energie durabilă și climă; dezvoltarea infrastructurii și acces la servicii publice; cooperare în domeniul educației și culturii; cooperare în domeniul mass media.

Total
0
Shares
Total
0
Share