Alte știri

Moldova va împrumuta 70 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Guvernul a aprobat astăzi inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) pentru realizarea Proiectului „Răspuns de Urgență la COVID-19 şi Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii”, transmite Telegraph.md

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Conducătorul delegației de negociatori, vicepremierul Serghei Pușcuța, a menționat că Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei s-a angajat să ofere finanțare flexibilă și în timp util țărilor membre, pentru consolidarea sistemului de sănătate publică și atenuarea impactului socio-economic al pandemiei de COVID-19: „Întru asigurarea unui răspuns eficient și prompt la necesitățile sistemului de sănătate al Republicii Moldova în lupta cu COVID-19, precum și consecințele acestuia, Guvernul Republicii Moldova a înaintat în adresa CEB un demers prin care și-a exprimat interesul în contractarea unui împrumut în valoare estimativă de până la 70 milioane euro”.

Astfel, proiectul propus va fi structurat în 2 componente:

  1. Componenta sănătate – 40 milioane euro, pentru finanțarea următoarelor tipuri de cheltuieli: achiziția, în cadrul procedurilor de urgență, a echipamentelor medicale și materiale consumabile, reabilitarea și transformarea spațiilor/unităților medicale, mobilizarea de expertiză suplimentară, întru asigurarea măsurilor de răspuns de urgență la COVID-19.
  2. Componenta Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii – 30 milioane euro, va oferi finanțarea pentru capital circulant și nevoile de investiții ale IMM-urilor afectate de criză, ajutându-le să păstreze locuri de muncă viabile.

Guvernul Republicii Moldova estimează că resursele financiare din cadrul împrumutului să acopere cheltuielile aferente COVID-19 în perioada bugetară 2020-2022. Astfel, data limită de debursare este stabilită la 30 iunie 2022.

Citește și: Ministrul Economiei a avut o întrevedere cu ambasadorul Poloniei. Susținerea mediului de afaceri, în discuții

loading...

Comments are closed.