În cadrul vizitei președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, la Chișinău, miniștrii energiei din România și Republica Moldova, Dorin Junghietu și Sebastian Burduja, au discutat despre evoluția proiectelor comune de infrastructură critică și despre finanțarea construcției liniilor de interconectare de înaltă tensiune. Aceste proiecte vor permite creșterea capacității de interconectare comercială între cele două țări, care în prezent este de doar 315 MW, în condițiile în care nevoile de import ale Moldovei pot ajunge la 650 MW.
În plus, discuțiile s-au axat pe creșterea volumului de gaze naturale stocate în România, în conformitate cu obligațiile Moldovei de a stoca 15% din consumul anual al țării. Ministrul Dorin Junghietu a exprimat, de asemenea, interesul Republicii Moldova pentru tarife mai atractive de tranzit pentru gazele naturale prin România, pentru a facilita un volum mai mare de gaze naturale prin coridorul vertical între Grecia, Bulgaria, România și Ucraina.
În acest context, au fost abordate și subiecte referitoare la încheierea unor acorduri prealabile care să garanteze accesul Moldovei la achizițiile viitoare de gaze naturale și energie electrică, imediat ce încep extracțiile din Neptun Deep în 2027. De asemenea, au fost discutate posibilitățile de achiziționare a energiei electrice produse de blocurile 3 și 4 de la Cernavodă, în momentul în care acestea vor fi puse în exploatare.
În final, Dorin Junghietu a invitat companiile românești să participe la licitațiile pentru construcția parcurilor fotovoltaice și eoliene, cu o capacitate totală de 165 MW, care sunt în desfășurare, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 31 martie 2025.