Economic

Moldovagaz: Noi tarife la gazele naturale propuse pentru 2018

Pinterest LinkedIn Tumblr

Compania Moldovagaz a propus ieri în cadrul dezbaterilor publice privind tarifele la gazele naturale pentru anul 2018, un preț mai mare decât cel înaintat anterior de ANRE. Tariful calculat și propus de Moldovagaz este de 4.914 lei pentru 1.000 de metri cubi , cu 11% mai mic decât tariful actual.

La baza acestei cifre, potrivit reprezentantului Moldovagaz, au stat factori precum diminuarea prețului de procurare a gazelor naturale (cu 11,9%), aprecierea monedei naționale față de dolar, ajustarea cheltuielilor necesare de a fi incluse în calculul tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție a gazelor naturale. Totuși, ANRE a propus un tarif de 4.420 de lei pentru 1000 de metri cubi, conform unui proiect publicat spre consultări publice, acum două săptămâni.

Șeful ANRE Tudor Copaci a atras atenția asupra pierderilor, costul cărora este inclus în tariful actual al gazului.

Vă încurajăm în continuare să micșorați pierderile și să lucrați asupra măsurilor de eficiență a activității de distribuție și de transport, iar acel plan care îl aveți să mergeți în continuare după el ca să micșorațipierderile. Da, aceste pierderi sunt incluse în tarif și ele influențează, dar mesajul din partea regulatorului (ANRE) este să fiți foarte precauți”, a spus Copaci.

Telegraph.md amintește că Premierul Pavel Filip a declarat anterior că tarifele la gazele naturale trebuie să scadă până la 20% pentru consumatorii din Republica Moldova. ANRE urmează să i-a o decizie finală în acest sens.

loading...

Comments are closed.