Economic

Moldovagaz și Gazprom au prelungit contractul de furnizare a gazelor naturale. Reacția lui Slusari

Pinterest LinkedIn Tumblr

Adunarea generală extraordinară a acționarilor Moldovagaz a aprobat prelungirea contractului în vigoare cu SAP Gazprom privind condițiile de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova cu o lună, până la sfârșitul lunii octombrie a acestui an.

În același timp, continua negocierile cu privire la condițiile de valabilitate mai lungi, precum și cele de preț ale contractului.

După decizia Moldovagaz, Alexandr Slusari, ex-vicepreședinte al Parlamentului, lider PPDA, a ieșit cu o reacție dură și a lansat mai multe acuzații la adresa Guvernului PAS.

“Eu nu pot înțelege aceste cedări rușinoase și nocive față de Transnistria!

Azi acționarii Moldova Gaz au aprobat cu data din urmă prelungirea contractului cu gazprom pănă la 31 octombrie. Constatăm din nou procedura vicioasă juridică, după care 20 de zile gazul întra în Moldova în forma de contrabandă. Dar sunt lucruri mult mai grave.

Azi reprezentantul Guvernului în Moldova Gaz Oxana Cucerova a votat ca în luna octombrie transnistria să primească 122,87 mln m3 de gaz sau peste 72 procente din volumul necesar pentru luna respectivă. Partea dreaptă a Nistrului va avea doar 53,83 mln m3 sau sub 60 procente din cantitatea necesară!

Ce facem noi? De ce se întâmplă aceasta bătaie de joc față de consumatorii, care sunt plătitori de bună credință? De ce se șterg picioarele de industria noastră?

Nordul țării deja simte real insuficiența de gaze. La Bălți se discută închiderea școlilor și grădinițelor din cauza tensiunei joase în conducta și imposibilității conectării acestor instituții la agent termic. Cea mai mare întreprindere de producere a zaharului a trecut la păcură și riscă să se oprească peste o săptămână. Cea mai mare uzină de procesare a fructelor parțial a trecut la diesel, care este mai scump de 3 ori decăt gaz!

Totodată, zona separatistă continuă să aibă prioritatea la aprovizionarea cu combustibilul albastru, pentru care demult NU ACHITĂ NIMIC. Să nu se oprească cumva fermele de bitcoin și alte uzine, care aparțin oligarhilor ruși!

De ce reprezentanții Guvernului măcar nu au pus din start întrebarea de reducerea PROPORȚIONALĂ a volumelor de gaze pentru luna octombrie? Oare puține părghii economice avem în raport cu Transnistria? Reieșind doar din faptul că partea stăngă a Nistrului are datorii în jur de 8 MILIARDE dolari pentru gaz consumat, ar trebui îngenere să pornim discuția cu ideea că la ei să fie livrat gaz doar pentru Termocentrală Cuciurgan și gospodăriile casnice. Din păcate reprezentanții guvernului nici nu au încercat să aibă poziția verticală!

Așa și trăim 30 de ani și întreținem un regim separatist, care se răde de noi și ne ține în albia politicii Federației Ruse. Capul plecat sabia nu-l taie. Dar nici soarele 30 de ani nu-l vedem!”, a declarat Slusari.

loading...

Comments are closed.