Social

Moldoveni care redobândesc cetățenia română sunt limitați în dreptul de a perfecta un buletin de identitate românesc

Pinterest LinkedIn Tumblr

Moldoveni care dețin cetățenie română și intenționează să-și perfecteze o carte de identitate românească sunt refuzați de către autorități, în urma unor verificări, din oficiu, la adresa de domiciliu. Motivul indicat de către serviciile publice comunitare județene/locale este că persoana nu locuiește la domiciliul indicat la perfectarea actului de identitate.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Fenomenul, ce ia amploare în ultimele luni, a fost sesizat de către mai mulți cetățeni care intenționau să-și perfecteze actele în București, Iași și Vaslui etc, dar au fost refuzați, astfel fiindu-le încălcat dreptul de a obține un act de identitate.

În urma multiplelor solicitări din partea cetățenilor, compania juridică din Republica Moldova, JustConsult, a adresat o petiție Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România pentru clarificarea motivelor și normelor legale în baza cărora cetățenii români, care anterior au deținut domiciliu în străinătate, sunt refuzați la perfectarea cărții de identitate.

În special, compania juridică solicită mai multe clarificări la modul în care autoritățile fac uz de art. 62 alin. 1) și 3) din Normele din 10 martie 2021 de aplicare unitară a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

Juriștii constată că autoritățile abuzează de prezenta normă, care prevede că, „urmare a sesizării din oficiu că o persoană fizică nu mai locuiește la adresa cu care figurează înregistrată în R.N.E.P., lucrătorii de evidență solicită lucrătorilor de poliție efectuarea de verificări în teren”. În cazul în care se constată că persoana fizică în cauză nu mai locuiește la adresa declarată ca domiciliu, lucrătorul de la S.P.C.E.P. efectuează mențiuni în registrul național de evidență a pașapoartelor simple cu privire la încetarea valabilității mențiunii privind domiciliul. Actul de identitate al persoanei aflate în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) sau (3) se anulează.

Trezește îngrijorări și modul în care este aplicat art. 62 alin 6) din același act normativ. Astfel, în cazul în care se constată că persoana nu mai locuiește la domiciliul înscris în actul de identitate, la momentul legitimării, actul acestuia se reține spre anulare.

„Am solicitat prin demers oficial să ne fie prezentate explicații în ce mod are loc sesizarea din oficiu prevăzută de Normele Metodologice menționate. Mai exact, autoritățile sunt obligate să ne ofere un răspuns la petiție și să explice în ce condiții și cum are loc sesizarea din oficiu la perfectarea unui buletin de identitate și cum are loc procedura de stabilire a faptului că persoana domiciliază la o adresă sau nu”, a declarat directorul JustConsult, Ion Guștiuc.

Directorul companiei juridice mai menționează că, prin aplicarea abuzivă a acestei norme, mii de cetățeni români sunt îngrădiți de dreptul legal de a deține un act de identitate, cu care se legitimează în fața autorităților. De asemenea, este încălcat flagrant Art. 25 din Constituția României, prin care este stabilit dreptul fiecărui cetățean „de a-şi stabili domiciliul sau reşedinţa în orice localitate din ţară, de a emigra, precum şi de a reveni în ţară”.

loading...

Comments are closed.