Alte știri

Moldovenii care au lucrat în Grecia vor putea primi pensii din partea statului elen

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi în cadrul vizitei oficiale a Ministrului Afacerilor Externe al Republicii Elene la Chişinău a fost semnat Acordul în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Elenă şi Aranjamentul Administrativ pentru aplicarea  Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Elenă.

Scopul Acordului şi Aranjamentului Administrativ este asigurarea unui cadru de garanţii în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii migranţi din ambele state care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante.

Documentele asigură cetăţenilor Republicii Moldova precum şi cetăţenilor Republicii Elene dreptul  la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale din partea statului unde a lucrat legal. Adică persoanele asigurate vor avea posibilitate să beneficieze  de pensie indiferent de locul unde vor domicilia în viitor. Fiecare stat va aplica legislaţia naţională în domeniu stabilirii prestaţiilor sociale, iar pensia va fi transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care acesta domiciliază la moment.

Procedura de totalizare a perioadelor de asigurare reglementată prin acord permite cetăţenilor Republicii Moldova, care au lucrat legal în Grecia, însă nu dispun de stagiul minim de cotizare de 15 ani  realizaţi în statul nostru, să obţină dreptul la pensie, calculată proporţional perioadelor de contribuţie în Moldova dar nu să beneficieze de alocaţie socială.

Procesul de negociere a tratatelor prenotate, în cadrul căruia au participat experţii în domeniul asigurărilor sociale ai Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Casei Naţionale de Asigurări Sociale precum şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene a demarat în anul 2019, fiind desfăşurat în mai multe runde.

Potrivit datelor Ambasadei Republicii Moldova în Grecia, actualmente  peste  8000 de moldoveni au permis de şedere în această ţară.

loading...

Comments are closed.