Moldovenii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae. Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri din această zi

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae, supranumit „Făcătorul de minuni” și este venerat de creștini ca fiind puternic apărător al celor acuzaţi pe nedrept, al comercianţilor, călătorilor, marinarilor, și în special, al copiilor. Încă din timpul vieții, Nicolae a fost recunoscut pentru faptele lui de milostenie și pentru puterile lui tămăduitoare.

Conform tradiţiei, celor cuminţi, moşul le aduce dulciuri, iar celor neascultători, o nuieluşă

De asemenea, există obiceiul să se pună în apă crenguţe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou. În funcţie de crenguţa care a înflorit, se aşteaptă recolta de fructe în noul an.

La sate există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile. Potrivit tradiţie, spune că în această zi de sărbătoare nu se oferă drept cadou obiecte ascuţite, obiecte de culoare neagră, cravate, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce mare ghinion posesorului. Cei care vor oferi aceste daruri vor avea ghinion.

De Moş Nicolae se pot oferi, însă, figurine de turtă dulce sau nuci, acestea fiind un simbol al longevităţii. Totodată, de Sfântul Nicolae, pe 19 decembrie, se mai pot oferi dulciuri, covrigi, fructe sau pungi cu grâu sau orez, simboluri ale sporului.

Ce ai și nu ai voie să faci de Sfântul Nicolae

1. Nu fi zgârcit

În ziua Sfântului Nicolae este bine să fii darnic și iubitor cu cei din jurul tău. Zgârcenia nu doar că este considerată un păcat, dar îl mânie pe Sfântul săracilor, iar singurul cadou pe care l-ai putea primi la anul ar fi o nuielușă.

2. Nu ai voie să te cerți sau să te contrazici

În ziua Sfântului Nicolae, nu este bine să te cerți cu nimeni. Se spune că persoanele care au chef de scandal în această zi sfântă, vor avea un Crăciun nefericit în familie.

3. Nu uita de cei săraci

Primul lucru pe care trebuie să îl faci în dimineața zilei de 6 Decembrie este să oferi un cadou unui sărman. Orice cadou simbolic, chiar și un covrig, îi va însenina ziua celui sărman.

4. Nu ai voie să speli haine

Nici de mână și nici folosind mașina de spălat. Munca în zi de sărbătoare este considerată o ofensă la adresa sfinților și a lui Dumnezeu.

5. Liniștește-i pe cei întristați

Nu ai voie să treci nepăsător pe lângă necazurile celor din jurul tău. Trebuie să îi liniștești pe cei care nu o duc tocmai bine în această perioadă.

6. Spală-ți fața cu zăpadă dacă a nins afară

Se spune că Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, iar acest cal este simbolizat de prima ninsoare care apare în jurul datei sfântului. Este bine să te speli pe față cu zăpadă, dacă a nins, pentru că asta aduce prosperitate și sănătate.

7. Spune o rugăciune înainte de a-ți pregăti cizmele sau ghetuțele pentru Moș

Se spune că rugăciunea ajută la înfăptuirea dorințelor noastre, mai ales dacă este rostită din toată inima.

8. Se fac repetiții pentru mersul la colindat

În zonele rurale, feciorii satului se organizează în cete și își aleg gazda în casa căreia repetă colindele de Crăciun și Anul Nou. Aceștia fac repetiții pentru o serie de alte obiceiuri precum mersul cu Ursul sau cu Capra.

sursa: Realitatea.md

Total
0
Shares
 
Total
0
Share