Social

Moldovenii vor fi obligați să achite o taxă pentru coletele primite de peste hotare! Noua lege pe care o pregătește Guvernul Sandu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Comandați produse din străinătate? Începând cu anul viitor, pentru coletele cu valoarea mai mare de 200 de euro, se va achita TVA, informează BIZLAW.

Trebuie să fiți atenți pentru că deputații din partidele ACUM și PSRM intenționează să monitorizeze valoarea acestora. Mai exact, Ministerul Finanțelor condus de Natalia Gavriliță a propus mai multe modificări legislative care va afecta amatorii de comenzi din străinătate. Noua măsură este propusă să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2020.

Astfel, dacă veți comanda produse pentru uz personal și nu veți dori să achitați taxe, trebuie să cunoașteți că valoarea totală a coletului nu va trebui să depășească suma de 200 de euro. În caz contrar va trebui să achitați TVA în funcţie de valoarea impozabilă a mărfurilor (limita neimpozabilă nu micşorează valoarea impozabilă a mărfurilor).
 
În cazul în care veți comanda produse destinate pentru a fi comercializate, indiferent de valoarea coletului (mai puțin de 200 de euro sau mai mult de 200 de euro) veți fi nevoiți să achitați TVA (în funcţie de valoarea impozabilă a mărfurilor. Limita neimpozabilă nu micşorează valoarea impozabilă a mărfurilor).
 
Totodată, mărfurile care vor fi destinate pentru uz propriu și valoarea totală a acestora nu va depăși suma de 200 de euro vor fi scutite de accize. Pentru mărfurile care depășesc limita stabilită, se aplică acciza conform cotelor stabilite de legislație.
 
Modificările sunt propuse la art. 101 din Codul Fiscal, prin derogare de la alin. 7, care se referă la plafonul neimpozabil pentru mărfurile introduse în țară de persoanele fizice: 300 de euro în cazul transportului terestru sau de 430 de euro în cazul transportului aerian şi maritim.
 
Autorii proiectului din Guvernul Sandu susțin că prin modificările respective se urmărește ajustarea graduală la practicile UE, unde plafonul valoric aplicat asupra trimiterilor respective constituie 22 euro.
Alianța ACUM - PSRM implementează Planul Kozak în Parlamentul de la Chișinău, dodon maia sandu nastase, moldova rusia, dodon maia sandu nastase, 
loading...

Comments are closed.