Economic

Moldtelecom, Sun Communications și TV BOX rămân principalii jucători pe piața serviciilor TV

Pinterest LinkedIn Tumblr

Potrivit estimărilor ANRCERTI,  în semestrul întâi al anului în curs piața serviciilor TV cu plată cablu valora 79 milioane de lei, deservind 262 mii de abonați. Cei mai mari furnizori de servicii TV contra plată erau  Moldtelecom, Sun Communications și TV BOX, partener Starnet, scrie eco.md.

Potrivit datelor statistice estimative, agregate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), pe piața serviciilor de televiziune (TV) furnizate contra plată (prin rețele de cablu TV și IP TV), în primul semestru al anului 2017, s-a înregistrat o creștere ușoară a volumului total al vânzărilor pe fundalul scăderii numărului de abonați la serviciile respective. Astfel, în primele șase luni ale anului curent, volumul vânzărilor serviciilor TV contra plată a crescut, comparativ cu perioada similară a anului 2016, cu 4,6% și a însumat 79 mil.lei, iar numărul total de abonați a scăzut, față de sfârșitul anului 2016, cu 3,1% și a alcătuit 262 mii.

Creșterea ușoară a veniturilor provenite din vânzarea serviciilor TV contra plată a fost determinată de sporirea vânzărilor realizate de  furnizorii care operează rețele IP TV. Volumul acestor vânzări a crescut, comparativ cu aceiași perioadă a anului 2016, cu 16,9% și a însumat 36 mil.lei. Totodată, vânzările realizate de furnizorii rețelelor de cablu TV au scăzut cu 3,5% și au totalizat peste 43,3 mil. lei. Urmare  a acestei evoluții, venitul mediu lunar per abonat (ARPU)la serviciile TV contra plată a crescut cu 6,9% și a constituit 49,6 lei.

Diminuarea numărului total de abonați a fost cauzată de micșorarea bazei de abonați a operatorilor rețelelor de cablu, care s-a redus cu 5,9% și a totalizat 180,6 mii. În același timp, baza de abonați la rețele IP TVa crescut cu 3,7% și a alcătuit 81 mii. În consecință, rata de penetrare a serviciilor TV contra plată, raportate la 100 locuitori ai republicii, a scăzut cu 0,23 puncte procentuale și a alcătuit 7,37%.

Conform datelor prezentate ANRCETI de către 78 furnizori activi ai serviciilor TV contra plată, la 30 iunie 2017 69% din numărul total de abonați utilizau rețele TV prin cablu, iar 31%- rețele IP TV. Aceleași date arată că în prima jumătate a anului ponderea abonaților care recepționează semnalul TV în format digital  a crescut cu circa 4 p. p. și a ajuns la 48,5%, iar ponderea celor care recepționează semnalul în format analogic a scăzut în aceiași proporție și a alcătuit 51,5%.

loading...

Write A Comment