Monica Babuc: Salariile se vor da la timp și vor fi majorate

monica babuc, pdm, partidul democrat, miniterul educatie si culturii moldova

„Salariile se vor da la timp și majorate, iar noi lucrăm mereu pentru a găsi surse de creștere a lor”, susține ministra educației, culturii și cercetării, Monica Babuc. Asigurările vin din partea ministrei după ce lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că actuala guvernare a dispus majorarea salariilor profesorilor universitari, celor din cadrul centrelor de excelență și instituțiilor de învățământ profesional, dar nu a alocat și bani pentru ca aceste majorări să fie posibile, transmite IPN

„Rolul politicienilor este să vină cu soluții pentru oameni, nu cu intoxicări și minciuni. Dacă doamna Maia Sandu ar avea măcar puțin respect pentru profesori, nu ar încerca să creeze astfel de situații bazate pe informații false, spuse cu rea-credință. Toți profesorii, inclusiv cei universitari, își vor primi salariile majorate, cum este și firesc”, menționează Monica Babuc. Potrivit ministrei, Legea salarizării a fost aprobată după aprobarea legii bugetului pentru anul 2019, prin urmare toate modificările în ceea ce privește suplimentarea fondurilor respective se vor opera imediat ce va fi aprobată legea cu privire la rectificarea bugetului de stat.

Și ministrul finanțelor, Ion Chicu, a venit cu o reacție, menționând că instituțiile care activează în condițiile autonomiei financiare vor primi suportul necesar din partea Guvernului. „Trebuie să remarc însă că vorbim de instituții cu autonomie financiară și suportul Guvernului va veni exclusiv pe partea de competență a executivului (comanda de stat). Sau „autonomia noastră, dar pe banii voștri?””, subliniază ministrul.

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei intervenții video pe o rețea de socializare, din fața Universității de Stat, că a făcut o interpelare la adresa Ministerului Finanțelor pentru a afla cum stau lucrurile în acest sens cu privire la finanțarea instituțiilor care activează în condițiile autonomiei universitare financiare.

La începutul săptămânii, organizațiile sindicale primare și colectivele instituțiilor care activează în condițiile autonomiei universitare financiare și-au exprimat îngrijorarea față de perspectivele achitării salariilor în anul curent și au solicitat soluționarea problemelor ce țin de salarizare. În acest sens, Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova (FSEȘ) a expediat o solicitare către Guvern, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.

Conform datelor operative prezentate Federației de către 12 instituții universitare și 15 Centre de Excelență și instituții de învățământ profesional-tehnic, deficitul bugetar la capitolul fondul de salarizare constituie circa 120 de milioane de lei, aproape tot atâta este și necesarul pentru întreținerea instituțiilor date.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share