Moscova își pierde în ritm accelerat influența în Transnistria

Săptămâna aceasta a devenit cunoscut că fugarul ex-președinte a Transnistriei, Evghenii Șevciuk locuiește în capitala Moldovei. În Transnistria se presupune că autoritățile de la Chișinău l-ar putea folosi contra Tiraspolului și Moscovei în contextul pregătirii blocadei autonomiei din stânga Nistrului și posibila evacuare a pacificatorilor ruși, scrie gateza.ru.

Ediția online NewsMaker a anunțat săptămîna curentă că fostul președinte al Transnistriei, Evghenii Șevciuk locuiește la ora actuală într-una din casele de elită din centrul Chișinăului. Această informație a fost confirmată de vecinii ex-președintelui, însă adresa actuală nu a fost publicată din considerente etice.

Anterior, Șevciuk împreună cu consoarta sa Nina Ștanski, ex-șefă a MAE a Transnistriei, au fugit pe ascuns din nerecunoscutul stat, pe care l-a condus din 2011 până-n 2016. Ex-președintelui i s-au deschis câteva dosare penale, iar autoritățile locale au decis să fie lipsit de imunitate.

Acum noul loc de trai din Chișinău al politicianului transnistrian este păzit de gardieni, care inclusiv îl însoțesc pe ex-președinte și în timpul călătoriilor sale prin oraș.

Gazeta.ru scria anterior că în timpul președinției lui Șevciuk, ultimul și-a construit relații bune cu actualul lider PDM, Vlad Plahotniuc care ar putea acum să folosească această legătură pentru a presa Transnistria în interesul Chișinăului. Acest fapt ar putea pune capăt influenței ruse pe ambele maluri ale Nistrului, în regiunea transnistriană propriu-zisă deja se acutizează atmosfera de panică.

“Dacă e să vorbim sincer, Rusia nu rezolvă acum nimic în republica nerecunoscută, a declarat informatorul Gazetei.RU, apropiat conducerii regionale. Orientarea spre Rusia e doar o imagine. Mâine republica poate să-și schimbe vectorul spre UE, astfel de decizii se iau conform intereselor holding-ului Șerif”.

Astăzi, Șerif-ul bussinesman-ului Victor Gușan are o influență enormă în regiune. Vadim Krasnoselskii, actualul președinte a așa-zisei republici, se consideră un om loial holding-ului, deși președinții precedenți erau mult mai autonomi.

“Moscova ar putea să încheie pașnic istoria dintre Șevciuk și Gușan, – continuă informatorul, – însă nu a făcut absolut nimic, iar Plahotniuc, astfel, și-a ascuns așii în mânecă”.

Președintele RM, Igor Dodon, care la sfârșitul anului trecut s-a poziționat ca un politician pro-rus, îndeplinește doar funcții reprezentative, plus la asta a intrat în conflict cu o parte din Parlamentul moldav de orientare pro-occidentală.

Astfel, Moscova este îngrijorată de o astfel de situație. Conform declarațiilor, “potențialul pozitiv a întâlnirilor dintre Dodon și Krasnoselskii se risipește în zadar.”

Total
0
Shares
Total
0
Share